EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Създадоха български сорт стевия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създадоха български сорт стевия

mail14:01 | 04.03.2018прегледи 5309 коментарикоментари 0


Създадоха първия български сорт от растението стевия. Сортът е разработен от учени от Земеделския институт – Шумен и носи името „Стела“.

„Работата по стевията в България започва още 80-те години в бившия Институт по захарно цвекло, който сега е част от Земеделския съюз. Работата по интродукцията на това растение беше доста интензивна“, разказа доц. д-р Станимир Енчев от Земеделския институт – Шумен пред Агрозона.

Доц. Енчев споделя, че с настъпване на промените в страната, както и появилите се по това време финансови перипетии работата спира. Растението остава години на ред само като генофонд в инвитро лаборатория. Друг водещ проблем за прекъсване на работата е наложената временна забрана за ползване на стевия. Тази забрана е породена от световните производители на захар.

„2008 година тази забрана отпада, тъй като по категоричен начин се доказва, че стевията е абсолютно безвредна. Всъщност, тя е полезна за редица болести и най-вече за хора страдащи от диабет.“, каза експертът. След това работата по добива на стевия и създаването на български сорт се възобновява. Сега първият български сорт стевия „Стела“ вече е факт!

Търсенето е голямо, клиентите са от цялата страна. Институтът има финансови затруднения, това спира и големи производства на разсад.  „Тази година се надяваме да произведем повече разсад и да отговорим на търсенето.“, каза доцентът.

В момента фермерите вземат малки количества от растението, като по-често е само за собствена употреба. Доц. Станимир Енчев споделя, че има запитвания към института и за по-големи количества, но хората все още се притесняват от реализацията на продукцията.Освен това стевията изисква много ръчен труд, тя е трудоемка култура. При нашия климат края на септември месец трябва да се извади и да се прибере. На пролет – май месец пак се засажда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg