EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Създават се по-устойчиви сортове лози

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създават се по-устойчиви сортове лози

mail09:28 | 05.02.2024прегледи 496 коментарикоментари 0


Българските учени създават богата селекция от сортове лози с повишена устойчивост на стресови фактори, разказа за БТА проф. Мирослав Иванов, преподавател в катедра "Растениевъдство" в Техническия университет във Варна, който работи и в Института по лозарство и винарство в Плевен. По думите му тази селекция осигурява потенциал за бъдещото развитие на сектора. Акцент в работата на учените е подобряването на устойчивостта на сортовете както срещу ниски зимни температури, така и срещу основните болести.

Имаме създадени сортове - и десертни, и винени, подходящи за биоземеделие, допълни Иванов. Той подчерта, че биопроизводство не може да се прави с неподходящи сортове и без предварителни познания. Като проблем за бранша той изтъкна, че не се упражнява достатъчно контрол и не винаги се спазват изискванията. Ако преди години, за да се създаде нов масив, трябваше да има позиция и на научен работник, днес се стига до парадокси да се засаждат трайни насаждения на неподходящи места и да се имплантират системи за капково напояване в райони, където по принцип има дефицит на вода, обясни Иванов. Той уточни, че по тези теми би трябвало и браншовите организации да излязат с ясни позиции.

Селекцията и хибридизацията е много сложен процес, защото трябва да се познават качествата на изходните родителски форми, разказа още ученият. По думите му нашите специалисти работят в посока кръстосване на междувидови хибриди с европейска лоза. Създали сме генофонд от сортове, на които трябва да се даде приоритет в бъдеще, каза Иванов. И подчерта, че в работата си родните учени не ползват ГМО, а работят с методите на класическо кръстосване – процес по-бавен и труден, но без да има никакви рискове за хората.

 


Тагове: лозя, сортове
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg