EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Създават агенция за храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създават агенция за храните

mail11:40 | 13.01.2011прегледи 7384 коментарикоментари 3


Парламентът прие окончателно на второ четене закона за създаване на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/.Той влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
Първоначално се предвиждаше БАБХ да заработи още в началото на тази година. Гласуването на текстовете започна в края на 2010 г.
Агенцията по безопасност на храните ще контролира всички храни. Изключение са бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води. Контролът върху тях ще упражняват регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването. В правомощията на БАБХ е да оценява доколко качествените характеристики на храните съответстват на националните стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентните органи.
Предвижда се министърът на земеделието и храните, съответно на здравеопазването, да определя национални референтни лаборатории за изпитване на храните.Агенцията по безопасност на храните поддържа национален регистър на одобрените обекти, който съдържа данни от регистрите на областните дирекции по безопасност на храните. Той се публикува на интернет страницата на БАБХ.
Депутатите решиха в едномесечен срок от влизане на закона в сила промяната на статута на акредитираните агенции да се извършва по служебен ред. До издаването на новите сертификати за акредитация лабораториите продължават работа по досегашния ред.
Изпълнителният директор на БАБХ определя главния ветеринарен санитарен инспектор, предвижда още законът. За осъществяване на дейности по този закон се събират различни такси.
Агенцията по храните е правоприемник на активите, пасивите, архива, правата и задълженията на Националната ветеринарномедицинска служба и на Националната служба за растителна защита, както и на част от Националната служба по зърното и фуражите, на регионалните здравни инспекции и на областните дирекции "Земеделие".БАБХ е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити и е към министъра на земеделието. Парламентът ратифицира и спогодбата между България и Австрия за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото и протокола към нея.


 
Коментари
 
Йорданова - 27-03-2011 г. 12:12:45

Крайно време е в Агенцията за храните да се назначат нови лица, без контакти в предприятия и търговската мрежа, неработили в предходните структури, за избягване на корупционни схеми и допускане на некачествени стоки. Визирам досегашната ситуация с продуктите от марка "Стара планина".

vanesa - 28-03-2011 г. 18:42:37

VAV PLEVEN E NALOJITELNO DA SE RAS4ISTQT,IMA TAKIVA-NAKAZANI ZA NARU6ENIQ OT TAKOVA ESTESTVO I SI OSTAVAT V AGENCIQTA PO HRANITE-NEMISLQ 4E NE6TO SHTE SE PROMENI KAM PO DOBRO .*SAS STARITE ......NOV BARDAK*.

анна - 01-06-2011 г. 20:06:47

Нали искаме, да сме в Европа. От кьде идват суровините за производство? Та то в родното БГ не се произвежда нищо. Дори и малкото останали производители ще бъда смачкани от новата Агенция по храните.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg