EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Създаване на Хранителна банка в България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създаване на Хранителна банка в България?

mail13:32 | 09.12.2009прегледи 684 коментарикоментари 0


Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и Крис Ребсток, представител на Глобалната мрежа за хранителни банки обсъдиха създаването на Хранителна банка в България, която да подпомага социално слабите групи в страната. На срещата бе дискутирана ролята на Министерство на земеделието и храните и неговите структури, както и участието на различните институции и представители на хранително-вкусовата промишленост, в създаването и функционирането на такъв модел за подпомагане. Хранителните банки получават дарена храна, която предоставят на нуждаещите се чрез мрежа от други организации, които работят с различни групи. Тези организации могат да бъдат социални домове, дневни центрове, трапезарии и неправителствени организации.
Моделът на Хранителната банка е практичен и ефективен, защото осигурява помощ на хора в неравностойно положение и в същото време намалява загубата и изхвърлянето на храна, която няма търговски вид. Във функционирането на такъв модел участват ферми и рибни стопанства, преработватели, борси, супермаркети и потребители. Зам.-министър Димитров предложи проектът да бъде междуведомствен и обеща съдействие от страна на МЗХ, по линия на безопасността на храните и взаимодействие с фермите и преработвателите в работата по един такъв модел. За целта като партньор трябва да се привлече и Министерството на труда и социалната политика.
Хранителните банки са популярен модел за подпомагане на социално слаби в САЩ и Европа. Само в Европа функционират над 200 хранителни банки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg