EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Създава се хъб за употребяван текстил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създава се хъб за употребяван текстил

mail09:15 | 02.12.2020прегледи 461 коментарикоментари 0


Стартира изпълнението на проект за създаване на Хъб за разделно събиране на употребяван текстил и последващата му подготовка за повторна употреба и рециклиране. Дейностите ще се реализират в София и Варна като ще се използват доказано добри и работещи практики в управлението на текстилни отпадъци. Създаването на подходяща и достъпна система за събиране на употребяван текстил от домакинствата е необходима предпоставка за ускоряване на прехода към „кръгова икономика“, както и за ефективната подготовка за повторна употреба и рециклиране на текстилните продукти.

На територията на търговски парк „Джъмбо Плаза“ в София вече са разположени 8 броя специализирани контейнери за текстил, в които се очаква събирането на близо 100 тона ненужен текстил за период от 1 година. Събраният материал ще бъде обработван в производствената база на компанията Текст Тийм във Варна, за да се осигури повторна употреба или рециклиране. Очаква се да бъдат подготвени за повторна употреба близо 40 тона  от разделно събрания материал, което ще позволи удължаването на ефективния му живот и предотвратяване образуването му в отпадък.

Проектът предвижда използването на най-добрите налични технологии както в областта на електронното проследяване и отчитане на отпадъците от текстил, така и в областта на автоматизацията при обработката на текстилните отпадъци. За първи път в България ще бъде интегрирано софтуерно решение, което позволява проследяването на генерираните количества текстил в поставените контейнери, включително осигуряване на информация за събрано и балирано количество, водене и следене на локациите на контейнерите, подпомагане на логистични решения и внедряване на ефективни маршрути на техниката за събиране на текстила.

Ще се изгради напълно самостоятелна демонстрационна система за разделно събиране, подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъци от текстил. Концепцията за тази система е създадена въз основа на подобна успешна практика, реализирана в гр. Антверпен, включваща разполагането на контейнери за разделно събиране на отпадъци от текстил в търговски центрове и подготовката им за повторна употреба и рециклиране в рамките на Белгия. Прилагането на подобен подход и в България ще насърчи добрите практики в областта на разделното събиране, сортиране, повторна употреба и рециклиране на текстилни изделия.

„Изпълнението на този Проект е от важно значение в контекста на Европейската Зелена сделка и по конкретно Плана за кръгова икономика, както и във връзка с предстоящото създаване на система за разделно събиране на текстил в България. Вярваме, че Проектът ще допринесе за повишаване информираността на гражданите за възможностите и ползите от разделно събиране на ненужен текстил и ще подкрепи организирането на тази дейност в страната“, коментира Цветелина Томова, ръководител на проекта.

Проектът се изпълнява от компанията Текс Тийм ЕАД с финансиране от ЕС през ОП „Околна среда 2014 - 2020 г.“, общата стойност на проекта е 432 148,17 лв., от които се осигурява финансова подкрепа в размер на 312 501,18 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 55 147,26 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет. Остатъкът от финансирането в размер на 64 499,73 лв. се осигурява от фирмата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg