EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Създава се Портал за телекомуникационни мрежи...

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Създава се Портал за телекомуникационни мрежи...

mail13:15 | 17.11.2016прегледи 1640 коментарикоментари 0


Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Националното сдружение на общините ще си сътрудничат в изграждането и поддържането на единен Портал за телекомуникационните мрежи и физическа инфраструктура. Заместник-министър Валери Борисов бе домакин днес на среща за предстоящото взаимодействие във връзка с бъдещия закон, който ще регламентира тази област. Порталът ще съдържа цялата нормативна уредба и информация за необходимите процедури, определяща правилата за изграждане на инфраструктура и разполагане на електронни съобщителни мрежи. Единната информационна точка ще предоставя образци на документи, които потенциалните инвеститори трябва да попълват. Порталът ще има роля на регистър за операторите, които са разположили кабели въз основа на подадено уведомление до портала и съответната община. Така ще бъде сложен край на анонимното поставяне на кабели и ще има яснота кой е инвеститорът/операторът.

За да стартира порталът, общините трябва да подават минимална информация в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за съществуващата инфраструктура, както и за предстоящото изграждане на нови обекти и трасета. Единната точка ще осигурява данни за текущи и планирани действия.  Един от примерите за такава дейност е задължението на общините в едномесечен срок да качват информация за влезли в сила заповеди за одобрени подробни устройствени планове.

Чрез портала, когато местните администрации ремонтират общински пътища, могат да отправят покани към  топлофикация, водоснабдяване, електроснабдяване, телекомуникационни оператори и други  за съвместна инвестиция, в която се поделят капиталовите разходи.

Заместник-министър Валери Борисов представи на кметовете новата инициатива на Европейската комисия за свръх бърз интернет. Целта е да бъде осигурен безплатен достъп до световната мрежа със скорост най-малко 30 мегабита в основните центрове, където хората прекарват всекидневието си – администрации, училища, болници, гари, библиотека, паркове.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1012