EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Съдят Google за $5 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдят Google за $5 млрд.

mail14:09 | 05.06.2020прегледи 556 коментарикоментари 0


Google е даден на съд в САЩ заради твърдения, че незаконно нахлува в личния живот на потребителите, като проследява хората, дори когато те сърфират в "частен" режим (инкогнито режим).

Адвокати са подали колективен иск за поне $5 млрд. срещу Google и собственика на търсачката Alphabet, съобщи BBC.

Много потребители на интернет приемат, че историята на търсенията им не се проследява, когато те гледат в "частен" режим, но Google отбелязва, че това не е така.

Предложеният колективен иск вероятно включва "милиони" потребители на Google, които от 1 юни 2016 г. сърфират в интернет в "частен" режим според адвокатската кантора Boies Schiller Flexner, подала иска във вторник във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния.

Режимът "инкогнито" в браузъра на Google Chrome предоставя на потребителите избор да търсят в интернет, без тяхната активност да бъде запазена в браузъра или устройството. Но посетените уебсайтове могат да използват инструменти като Google Analytics за проследяване на използването.

В жалбата се казва, че Google "не може да продължава участието си в скрито и неоторизирано събиране на данни от почти всеки американец с компютър или телефон".

Отричайки твърденията, говорителят на Google Хосе Кастанеда заяви, че компанията ясно заявява всеки път, когато потребителят отвори нов раздел инкогнито, че уебсайтовете могат да събират информация за неговата активност при сърфиране.

От интернет търсачката заявиха, че събирането на история на търсенето, дори и в режим на частно ползване, помага на собствениците на сайтове "по-добре да оценят ефективността на своето съдържание, продукти, маркетинг и други подобни".

От адвокатската фирма изтъкнаха, че наскоро са решили да представляват трима ищци със седалище в САЩ.

"Хората навсякъде започнаха все по-силно да осъзнават (и стават все по-загрижени), че техните лични комуникации се прихващат, събират, записват или използват за печалба от технологичните компании, на които са попаднали и зависят от тях", се казва в съобщението им, цитирано от BBC.

Една от възможностите е посетителите да инсталират разширение за отказ на браузъра на Google Analytics, за да деактивират измерването от Google Analytics, казват оттам.

  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955