EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съдът потвърди за хлебен картел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдът потвърди за хлебен картел

mail12:30 | 21.04.2010прегледи 682 коментарикоментари 0


Върховният административен съд в 5-членен състав потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията от юли 2008 г., с което на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, София (ФХСБ) и на Сдружение «Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите», Бургас (РСХС) бяха наложени имуществени санкции съответно от 15 000 лв. и 10 000 лв. за извършено нарушение по чл. 9, ал. 1 т. 1 от ЗЗК (отм.) – пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия.
Според съда в установеното нарушение не е участвала Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите «Хляб за България».
Проучването на КЗК показа, че сдруженията играят активна роля при формиране на ценовите очаквания и прогнози на пазара на хлебопроизводството в страната в поредица свои изявления в периода м. октомври 2002 – м. юли 2007 г.
В своето решение съдът е потвърдил установеното от КЗК, че на общи събрания, без да се определят конкретни стойности на цената на хляба, а косвено ФСХБ – София и РСХС – Бургас са работили в посока координиране поведението на техните членове по отношение цената на масовия хляб, както и формиране на ценовата политика на хлебопроизводителите в страната.
Според съда прякото или косвено определяне на цените на хляба е нарушение, което по своята цел предотвратява, ограничава или нарушава конкуренцията. Поведението на посочените сдружения на хлебопроизводителите е в разрез с пазарните принципи, тъй като влияе върху цената на хляба и по този начин уврежда конкурентната среда на съответния пазар.
Решението на ВАС е окончателно.


Тагове: картел, хляб
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg