EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съдът остави в ареста петима по ДАИ аферата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдът остави в ареста петима по ДАИ аферата

mail06:50 | 03.04.2016прегледи 1565 коментарикоментари 0


След продължително заседание, Специализирания наказателен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” за директора на ИА „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов и още 4-ма от задържаните за корупционни схеми. В следствения арест остават Цветелин Цветанов, Венцислав Генов, Емил Иванов, Пламен Ангелов, Тихомир Вълчев. Спрямо Цветелина Дойчинова и Иван Иванов съдът постанови по-лека мярка за неотклонение „домашен арест”. В мотивите за решението си съдът посочи, че събраните доказателства сочат за една много добре организирана и структурирана дейност, която е съобразена с длъжностните характеристики на лицата, а извършваните от тях деяния са с изключително висока обществена опасност. Според съда на лице са обосновани предположения да се смята, че лицата са извършили престъпленията, които им се преписват. Представени са многобройни доказателства от свидетелски показания, специални разузнавателни средства и от претърсвания и изземвания. Съдът постанови също, че няма основания показанията на свидетелите да бъдат поставяни под съмнение. Обвиняемите могат да обжалват решението в рамките на 3 дни.
Групата бе задържана при специализирана акция на 31 март, която се осъществи съвместно между ГДБОП и ДАНС, и премина под ръководството Специализираната прокуратура. Общо 18 човека бяха задържани с обвинение за участие в организирана престъпна група, създадена от длъжностни лица с цел вземане на подкупи. За ръководител на групата, която се е занимавала със събиране на нерегламентирани суми от фирми – т.н. „такса спокойствие“, манипулиране на изпити за придобиване на свидетелства за правоспособност за управление на МПС, категории, професионална компетентност и ADR – разрешения за превозване на опасни товари, се сочи именно директорът на ИА „Автомобилна администрация Цветелин Цветанов. 

Около година директорът на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов и още няколко негови подчинени са били обект на следене със специални разузнавателни средства. Това бе обявено в съдебната зала, докато Специалният съд заседаваше по искането на прокуратурата Цветанов и още шестима души да бъдат задържани в ареста. Това е ставало на няколко етапа, за да не бъде нарушаван законът.

Транспортният министър Ивайло Московски още на 30 март 2016 г. внесе доклад до министър-председателя Бойко Борисов за освобождаването от длъжност на изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов. За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация“ е предложен заместник изпълнителният директор на агенцията Красимир Калайджиев.

Министър отбеляза, че за ръководител на ДАИ той е предлагал Станимир Флоров, вече отстранения Цветанов не е била негова кандидатура.

По информация, предоставена от специализираната прокуратура, корупционната схема в изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е действала от началото на 2015 година, каза във Варна министър Московски. Той допълни, че предстои да бъдат проверени повече от 500 протокола от шофьорски изпити и да се прецени каква част от изпитите и издадените удостоверения трябва да бъдат анулирани и отнети.
Към момента няма информация в корупционните схеми да са били замесени и служители на министерството, каза министърът. Той уточни, че във ведомството нееднократно са постъпвали сигнали за вземане на рушвети от служители на ДАИ и по всеки от тях е била назначавана проверка. За тези инспекции са информирани и специализираните органи, така че е възможно те да са част от настоящата разработка, посочи Московски.
Министърът каза, че е имало концепция дейността с шофорските изпити, издаването на свидетелства за управление, регистрацията и табелите на колите да бъдат прехвърлени към дружеството "Безконтактни мултиплексорни вериги", но не е била реализирана. Той изрази надежда процесът за обединение на транспортните асоциации да протече успешно, което да позволи браншът да получи възможността да управлява издаването на лицензи и разрешителни. Този вариант го има в редица европейски страни, като така се елиминира възможността държавните органи да създават корупционни практики при издаването на тези документи, посочи Московски. /БТА, агенция Фокус, МТИСТ

 


Тагове: ДАИ, афера
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg