EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съдебната система преяла с власт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдебната система преяла с власт

mail12:00 | 04.07.2011прегледи 834 коментарикоментари 0


Аз мисля, че това, което става във ВСС, не е нещо, което се случва за първи път. От средата на 90-те ВСС е проблем, заяви по БНР анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.
Кризата във ВСС е резултат от негативна селекция в продължение на много години. Не само партиите са виновни за кризата в съдебната власт. Проблемът е, че в съдебната система има изключително много власт, каза още Безлов. Съдебната система разпределя по-големи ресурси от изпълнителната власт, административните дела, търговските дела.
Проблемът е, че се създава ядро селекционери, които добре продават тази власт. Основният въпрос е огромното ядро, което се прегрупира. Практически за разлика от другите власти, при които на всеки 4 години се сменя властта, в съдебната система говорим за допенсионно осигуряване, няма такава институция, в която да имате такава гаранция. 2300 съдии има в момента в България, посочи Тихомир Безлов. Няма друга система като съдебната, която да е до такъв начин да бъде бетонирана. Доверието в съдебната система падна в средата на 90-те години.
От своя страна социологът Цветозар Томов заяви, че вътрешният министър Цветан Цветанов критикува безпринципно съдебната система, той прехвърля всички пороци върху нея заради политическия ПР на ГЕРБ. Според Томов, не е този начинът да се реформира съдебната система, по който правителството се опитва. Този път води към пропаст. Цветанов върви по този път. Съдебната система е вече опорочена от този отрицателен кадрови подбор. Всички институции са грешници в България, ние като общество трябва да го осъзнаем и променим, добави още социологът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg