EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съдбата на старите валути – в огъня

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдбата на старите валути – в огъня

mail12:30 | 12.01.2011прегледи 705 коментарикоментари 0


Говорителят на централната банка на Естония уточни, че вчера по обяд в страната е имало в обращение 255 милиона евро, което е малко по-малко от кроните, равняващи се на 250 милиона евро.
След въвеждането на еврото на 1 януари 2011 година, на естонците им хрумна да използват старите банкноти като гориво за отопление на жилищата, предаде Франс прес."Изтеглените от обращение естонски крони след преминаването
към еврото първо бяха нарязани на парчета, след това компресирани, за да служат за гориво в когенеративната електроцентрала в Иру, осигуряваща отоплението на няколко квартала на Талин", обяви пред журналисти Раит Роосве от естонската централна банка.
"Няма кой знае колко начини да се използват излезлите от обращение банкноти", добави той.
Естония, която е една от трите балтийски републики, излезли от съветския блок през 1991 година, на 1 януари стана 17-ата членка на еврозоната и третата бивша комунистическа страна, въвела европейската валута след Словения през 2007 година и Словакия през 2009 година.
Естонската крона беше създадена през 1992 година, за да замени съветската рубла. Тя ще остане в обращение едновременно с еврото до петък в полунощ, но естонците вече масово обмениха спестяванията си.
Металът от старите монети ще се използва за сечене на естонските евромонети, които в момента се правят във Финландия, или ще бъде продаван на други страни.
Монетите в Естония впрочем постепенно загубиха стойността си, тъй като фиксираният курс на кроната е 15,6466 крони за едно евро.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg