EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съд спаси "Топлофикация" Перник от фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съд спаси "Топлофикация" Перник от фалит

mail09:10 | 29.04.2011прегледи 1456 коментарикоментари 0


Пернишкият окръжен съд прекрати производството по несъстоятелност на местната "Топлофикация". Съдът постанови, че производство е процесуално недопустимо след определение на Върховния касационен съд, според което от 1 април 2011 г. влиза в сила оздравителният план на дружеството. Оздравителният план предвижда частните фирми "Стийм Трейдинг" и "Бови Тур" да станат акционери в пернишката "Топлофикация". Задълженията на топлофикационното дружество към  двете фирми са близо 100 млн. лв. Съдът остави без разглеждане възражение от НАП срещу списъка на неприетите вземания, обявени в Търговския регистър. През пролетта на 2009 г. "Топлофикация" - Перник бе обявена в неплатежоспособност заради дългове от 140 млн. лв. Започна процедура по обявяването й в несъстоятелност.
Оздравителният план, приет от събранието на кредиторите, предвижда да бъдат изплатени напълно приетите и одобрени вземания, възлизащи на 120 000 000 лева. Допуска се разсрочване на погасяване на задълженията между 3 и 5 години.  Според документа дълговете към държавата трябва да бъдат изплатени незабавно, като те са обезпечени и с ипотека. Приватизацията на пернишката "Топлофикация" е  достойна за учебник, коментира неотдавна бившият дългогодишен ръководител на предприятието Игнат Божинов. Тя се базира на договор между ЕТ "Венцислав Йорданов - Надежда" и "Мини Перник",сключен през 1998 г. Контрактът се отнася за транспорт на въглища и земна маса от откривките, като в него е заложена неустойка от 1 процент на ден. Така за десет години вземанията на ЕТ "Венцислав Йорданов-Надежда" достигат близо 70 млн. лв., от тях 43,7 млн. лв. са неустойки.
Междувременно пернишката мина е разделена на "Мини открит въгледобив", което впоследствие става собственост на Христо Ковачки и на "Топлофикация", която остава държавна. Задълженията към ЕТ "Венцислав Йорданов-Надежда" са прехвърлени  на държавното топлофикационно дружество.Първият опит на едноличния търговец да получи парите си по съдебен ред удря на камък. През 2005 г. Пернишкият окръжен съд отхвърля иска за несъстоятелност, предявен от Венцислав Йорданов към местната "Топлофикация". През март 2008 г. Йорданов прехвърля вземането си на столичното дружество "Бови тур". Искът на "Бови тур" срещу пернишката "Топлофикация" е уважен от съда. Към него се присъединява и другият голям кредитор на дружеството "Стийм трейдинг", който е изкупил вземанията на "Мини Открит въгледобив". Последните са в размер на около 33 млн. лв. и са натрупани от доставка на въглища.
"Топлофикация" прави нееднократно опити да докаже, ченаследеното вземане не е свързано с предмета на нейната дейност, а с този на частното въгледобивно дружество. Заради това държавното доскоро предприятие завежда дело срещу "Мини Открит въгледобив"."Топлофикация" твърди, че 70 млн. лв., за които претендира "Бови тур", всъщност трябва да бъдат търсени от частното въгледобивно предприятие. Делото все още е висящо, следващото съдебно заседание е насрочено на 25 май.
Според данни от "Топлофикация" обаче вече претенцията към "Мини Открит въгледобив" е в процес на замразяване. Все още не са огласени и резултатите от наказателно производство за престъпление по служба срещу виновни длъжностни лица от "Топлофикация"- Перник. В хода на делото са разследвани ръководителите на дружеството от 2003 г. до 2009 г.- Игнат Божинов, Симеон Георгиев и Стойчо Василев.
Делото бе образувано след сигнал в прокуратурата въввръзка с отпуснатите заеми от Световната и Европейската банки за реконструкция на мощностите в пернишкото топлофикационно дружество. Междувременно, един от разследваните ръководители - Стойчо Василев, в момента е назначен за прокурист на "Топлофикация". Процедурата по несъстоятелност на пернишкото топлофикационно предприятие може да бъде подновена, ако утвърденият оздравителен план не се изпълнява, обявиха от съда. Източник:БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161