EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Съд на ЕС потвърди 2.4 млрд.евро глоба срещу Гугъл

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съд на ЕС потвърди 2.4 млрд.евро глоба срещу Гугъл

mail08:40 | 12.11.2021прегледи 681 коментарикоментари 0


Общият съд на Европейския съюз потвърди днес глоба от 2,4 милиарда евро (2,8 милиарда долара), наложена на Гугъл (Google) от Европейската комисия през 2017 година за злоупотреба с господстващо положение чрез популяризиране на собствена услуга за пазаруване, предаде ДПА.

Втората в йерархията съдебна инстанция в блока категорично отхвърли жалбата на американския технологичен гигант срещу решението на ЕК, която следи за спазването на правилата за конкуренцията, се посочва в комюнике.

Предстои съдебно решението, което дава тласък на амбициите на ЕС да ограничи господстващо положение на пазара на Гугъл, да бъде разгледано и от най-висшата инстанция - Европейския съд.

След години на разследване, ЕК заключи през 2017 година, че Гугъл систематично е предоставял преференциално позициониране на собствената си услуга за пазаруване и е поставял конкурентите по-назад в резултатите от търсенето.

Това бе първата от общо три антимонополни глоби, наложени на Гугъл от ЕК през последните години на обща стойност над 8 милиарда евро.

Междувременно Британският върховен съд блокира планирания колективен иск срещу Гугъл за 3,2 милиарда британски лири (4,3 милиарда долара) по обвинения, че интернет гигантът е проследявал незаконно лична информация на милиони потребители на айФон (iPhone), съобщи Ройтерс.

Висшите британски съдии единодушно се произнесоха  в полза на обжалването на Гугъл в първото за страната дело за лични данни. Това решение разочарова ищците с подобни претенции към други компании, включително Фейсбук (Facebook) и ТикТок (TikTok).

Знаковото дело бе заведено от Ричард Лойд, защитник на правата на потребителите и бивш директор на списание "Уич", и целеше да разшири британския режим на колективни искове, включвайки в него и иск за компенсация за неправомерно ползване на данни, дори ако няма очевидни финансови щети.

Гугъл изтъква като аргумент, че претенциите са свързани със събития, които са се случили преди десетилетие и са били разгледани тогава.
Лойд обвинява Гугъл, че тайно е взел личните данни на над 5 милиона собственици на айфони на Епъл (Apple) между 2011 и 2012 година, заобикаляйки настройките за конфиденциалност на браузъра Сафари (Safari), за да проследи хронологията на сърфиране в интернет.

Гугъл е използвал информацията, за да продава целева рекламна услуга, според твърденията на Лойд. Той твърди, че интернет гигантът е спечелил 80 милиарда долара от реклама само през 2016 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg