EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съгласие за банковия надзорен механизъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съгласие за банковия надзорен механизъм

mail10:15 | 19.10.2012прегледи 445 коментарикоментари 0


Лидерите на Европейския съюз се договориха за създаване на единен надзорен механизъм за банките в еврозоната, който ще влезе в действие следващата година, заявиха дипломати, цитирани от AP и Reuters. Споразумението, постигнато на европейската среща на върха в Брюксел, представлява компромис между Германия и Франция, които имат разногласия за това как би било най-добре да се помогне на изпитващите затруднения банки. Франция искаше до края на годината да бъде създаден единен надзорен механизъм, защото това би позволило на европейския спасителен фонд пряко да отпуска заеми на банките. Германия обаче се противопоставяше на този план, като настояваше, че създаването на надзорния механизъм трябва да се осъществи бавно и внимателно. Цитираните дипломати казаха, че европейските лидери са се споразумели правната рамка на механизма да бъде изработена до края на годината и през 2013 г. той да започне да действа.

След близо 10-часово заседание, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, цитиран от БНР:

„Ние се съгласихме да имаме законодателна рамка за единен надзорен механизъм до края на годината - или до 1 януари 2013-а. Нека не забравяме защо предприемаме действия в тази посока: напредваме в противодействието на кризата, и трябва да разкъсаме омагьосания кръг на трупането на задължения. Това ще е много важен сигнал за гражданите, международните ни партньори и инвеститорите”.

Коментарът на председателя на Европейския Съвет Херман ван Ромпой:

„Единният надзорен механизъм трябва да дава възможност за участие и да е прозрачен - всички страни членки са свободни и поканени да се присъединят. Тази отвореност трябва да бъде отразена и в ръководна структура с подходящите права и задължения за всички участващи държави”.

Европейската централна банка ще играе основна роля в бъдещия надзорен механизъм. Когато той стане ефективен, вече ще е възможно Европейския механизъм за стабилност да рекапитализира директно банките в Еврозоната. Дати и срокове за това обаче не бяха обявени.
Заседанието на европейските лидери продължава с обсъждане на мерките за стимулиране на икономическия растеж и заетостта.
Снимки: Reuters


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159