EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съветски санаториуми - хит за туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съветски санаториуми - хит за туристи

mail14:04 | 11.08.2009прегледи 375 коментарикоментари 0


В санаториума „Amber Coast”, разположен в латвийския крайбрежен курорт Юрмала, има вила, където съветският лидер Леонид Брежнев е посрещал гостите си, предаде ДПА. Часовник с махало във формата на сърп и чук тиктака в ъгъла, също като в ерата на Брежнев;  на стената е закачен портрет на  Ленин.
Сега, 20 години след падането на Берлинската стена, различни хора използват тази резиденция в бившата съветска република. Вилата привлича обществени личности, заинтересовани да съпреживеят атмосферата на съветската ера и в тези трудни икономически времена да се потопят в носталгия по периода, който в сегашните тежки икономически времена се определя като най-стабилната и сигурна отминала епоха.
В подземията на вилата има кино, сауна и плувен басейн, а на първия етаж са разположени спални и офис пространства - снабдени с телефони "за спешни случаи на ядрена опасност". На етажа има огромна трапезария, библиотека, заредена с томовете на Маркс и Ленин, както и зала  за семинари с подиум - идеална за речи на конгрес на Комунистическата партия.
Всеки, който разполага с достатъчно пари, може да мине по стъпките на членовете на Политбюро и да се наслади на автентичните съветски ястия и забавления. Гостите дори могат да гледат новинарски бюлетини от 70-те години по телевизори, произведени в този период.
"Привличаме посетители от Германия, Финландия и Великобритания, както и местни туристи. Организираме и частни партита за компании", посочва Виктория Тямолова, която работи в основната сграда на санаториума.
Като странна препратка към съветския период, който приключи преди около 20 години, санаториумът, известен на руски под името "Янатарни берег", поддържа директна бизнес връзка с Кремъл. "Този санаториум е построен за хора, които са работили в съветския президентски офис и ние все още принадлежим към офиса на президента на Русия", посочва директорът Олег Барански, на чиито визитни картички е изобразен двуглавият орел - символа на Руската федерация.
"Латвия изглежда повече като част от Европа и хората в СССР си мислеха, че идвайки в Латвия, пристигат във Франция или Италия. Архитектурата, храната, облеклото - всичко е много по-модерно. От друга страна хората се чувстват у дома, тъй като всички говорят руски", посочва Гунта Успеле, директор Туристическия информационен център в Юрмала.  В другия край на 30-километровата златна плажна ивица "Белорусия санаториум" е също толкова впечатляващ като „Amber Coast” и, както предполага името, привлича туристи от Беларус. Тенденция, която продължава и днес, е, че 75 процента от посетителите идват от южната съседка на Латвия.
Представители на ръководството на "Белорусия санаториум" се надяват репутацията на комплекса като център за висококачествено лечение един ден да привлече по-голям дял чуждестранни туристи в нишовия пазар на "медицинския туризъм".
Почти две десетилетия след падането на Берлинската стена в Юрмала са останали само три подобни санаториума. Другите са закрити заради конкуренцията на курортите в Естония, Чехия и Полша. Въпреки това руското влияние остава силно, отбелязва ДПА.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215