EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съветници на Гайтнър са извлекли милиони от водещи банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съветници на Гайтнър са извлекли милиони от водещи банки

mail18:36 | 14.10.2009прегледи 478 коментарикоментари 0


Някои от най-близките съветници на Тимоти Гайтнър са спечелили милиони $ от работата си във водещи банки като Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc. и др. Те са избрани да работят за финансовия министър в САЩ без одобрението на Сената, информира агенция Bloomberg.
Сред съветниците са Джин Спърлинг и Лий Сакс, които получават заплата от министерството в размер на $162 900 всеки. Спърлинг е получил за миналата година $887 727 от Goldman Sachs и $158 хил. от фирми, които е съветвал. Сред тях е и компания, управлявана от Алън Стандфорд, обвинен за създаването на пирамида. Лий Сакс е получил $ 3 млн. от Mariner Investment Group.
Двамата от съветници на Гайтнър имат огромно влияние при формиране на политиката на Министерството на финансите. Те са участвали дейно при създаването на правилата и разпределянето на спасителния план от  $ 700 млрд.  От тук идва и въпросът за конфликта на интереси и за строгия контрол, който се предвижда за Wall Street.
Президентът в САЩ Барак Обама даде обещание, че страната няма да се връща към дните на безразсъдно поведение на хора в администрацията, мотивирани единствено от желанието им за бърза печалба, което е в основата на кризата. Обама обеща, че ще промени лицето на Вашингтон, като държи лобистите на частни интереси на разстояние. Сега обаче се оказва, че финансовите му съветници са свързани с големите банки, засегнати най-много от кризата.
Сред съветниците на Гайтнър са още Люис Александър, който е бивш икономист на Citigroup, Марк Петерсън, който е работил като лобист в Goldman Sachs и Матю Кабакър, бивш служител в Blackstone Group.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg