EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съветник:МcDonald's & Coca-Cola воюват с Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съветник:МcDonald's & Coca-Cola воюват с Русия

mail11:40 | 06.03.2015прегледи 1069 коментарикоментари 0


Съветник на руския премиер Дмитрий Медведев обвини американския гигант в сектора за бързо хранене МcDonald's и Coca-Cola, че водят "война" срещу Русия. Това става на фона на напрежението със САЩ заради кризата в Украйна, предаде Франс прес. "Техният агресивен маркетинг, който няма нищо общо с руските традиции на храненето, е сравним с военна операция срещу народа ни", заяви Генадий Онишченко, бивш ръководител на Руската служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор), цитиран от държавната руска агенция Риа-новости. Онишченко каза миналото лято, че Coca Cola и Pepsi са "истински химически оръжия", изразявайки съжаление, че техните напитки не са в списъка с продуктите, засегнати от ембаргото, което Русия обяви на някои вносни хранителни продукти. През август миналата година Москва наложи ембарго върху вноса на хранителни продукти от ЕС и САЩ, които пък въведоха редица санкции, обвинявайки Кремъл във военна подкрепа на проруските бунтовници в Източна Украйна. В същото време МcDonald's бе изправен на позорния стълб от руските санитарни власти, които направиха стотици проверки в ресторантите на веригата в Русия, обвинявайки компанията в измами и нарушения на санитарните норми, припомня Франс прес.

Бившият руски министър на финансите Алексей Кудрин влезе в задочен спор с председателя на комисията по международни въпроси в Държавната дума Алексей Пушков, който повдигна въпроса за
целесъобразността на работата на МcDonald's и Coca-Cola в Русия, информира ТАСС. По-рано в Туитър Пушков предложи двете компании "да подкрепят санкциите на (Барак) Обама" и да избавят руснаците от своята продукция. "Те ще бъдат верни на принципите, а ние - здрави", отбеляза председателят на парламентарната комисия по международни въпроси.
"Пушков очевидно не знае, че 85% от суровините на McDonald's се доставят от над 160 руски компании", написа Кудрин в Туитър, коментирайки предложението на депутата. "Coca Cola закупува в Русия над 75 процента от суровините. Да оставим десетки хиляди руснаци без работа - отлична антикризисна програма", добави иронично бившият министър. "Ако заради политическия натиск на някои депутати високотехнологични компании от САЩ ограничат доставките, то това реално ще удари по руската промишленост", подчерта Кудрин.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg