EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Събитията на 30 януари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Събитията на 30 януари

mail07:52 | 30.01.2014прегледи 878 коментарикоментари 0


БУКУРЕЩ - Външният министър Кристиан Вигенин ще участва в Букурещ в конференция на тема "Устойчиво развитие на синята икономика в Черно море". Форумът се организира от Европейската комисия съвместно с МВнР на Румъния и има за цел да предложи платформа за обмен на мнения относно предизвикателствата и възможностите на "синята икономика" за страните от Черноморския регион.
- Върховният касационен съд на Румъния трябва да се произнесе по обжалването на присъдата от пет години затвор на бившия министър на транспорта Релу Фенекиу. Той бе осъден през юли м.г. за злоупотреба със служебно положение в ущърб на обществения интерес.
- Училища и детски градини в над 10 окръга в южна и югоизточна Румъния остават затворени и днес заради лоши метеорологични условия. Снежни бури сковаха Румъния през последните дни и разстроиха пътния и железопътния транспорт.

КИЕВ - Представителите на властта и опозицията в Украйна се опитват да намерят изход от кризата, а по улиците в Киев и други градове се установи известно затишие след отстъпките на украинския президент.

РИГА - Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще даде пресконференция ден след като направи нов опит за посредничество в Киев.

СТРАСБУРГ - Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще обсъжда положението в Украйна.

ЖЕНЕВА - Продължават преговорите между представителите на опозицията в изгнание и управляващите в Сирия под егидата на посредника на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими, който вчера предупреди да не се очакват големи резултати от първия кръг на разговорите, продължаващ до 31 януари.

ЛОНДОН - Камарата на общините в британския парламент ще обсъжда и гласува проектозакон за имиграцията. Част от депутатите, включително от Консервативната партия, настояват да бъдат върнати ограниченията за румънски и български работници на британския пазар до 2018 г., както и за мерки, с които да се затрудни избягването на депортиранията за чуждестранни престъпници на основание, че имат право на семеен живот.

АТИНА - Делегация на Европейския парламент е на посещение в Атина в рамките на проучване на ролята на тройката международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) в страните, поставени под надзора й - Кипър, Гърция, Ирландия, Португалия.
- Тричасова стачка на гръцките авиодиспечери, която може да доведе до нарушения в графика на полетите.

РИМ - Президентите на Турция и Италия Абдуллах Гюл и Джорджо Наполитано ще участват в турско-италиански бизнес форум в рамките на посещение на турския държавен глава.

НИКОЗИЯ - "Тройката" международни кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ) води преговори с правителството на Република Кипър по изпълнение на неговата програма в замяна на отпусканите заеми на средиземноморския остров за излизане от кризата.

БЕРЛИН - Визита на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Германия. Той ще обсъди с канцлера Ангела Меркел и външния министър Франк-Валтер Щайнмайер Сирия и конфликтите в Мали, ЦАР и Южен Судан. Шефът на ООН ще участва и в Мюнхенската конференция по сигурността (31 януари-2 февруари).
- Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен ще се срещне с израелския си колега Моше Яалон.

ВАРШАВА - Визита на министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл в Полша.

БРЮКСЕЛ - Протестни акции на авиодиспечерите в Австрия, Унгария, Словакия и Гърция, а в Чехия се очаква целодневен протест срещу плановете на Брюксел да либерализира европейското въздушно пространство.

ВАШИНГТОН - Ще бъдат обявени официалните данни за брутния вътрешен продукт на страната през последното тримесечие на 2013 година.

МАДРИД - Испания обявява данните си за брутния вътрешен продукт за 2013 година.

АДИС АБЕБА - Среща на върха на Африканския съюз (и 31 януари)
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg