EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сушата бави сеитбата в Добричкия регион

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сушата бави сеитбата в Добричкия регион

mail11:15 | 25.09.2020прегледи 588 коментарикоментари 0


Сеитбата на пшеницата в Добричкия регион се очаква да започне по-късно от обичайното и с по-широка сортова листа при продължаващата суша, съобщи на БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.
По думите й земеделските стопани ще започнат кампанията в периода 5-10 октомври вместо около 25 септември, както се препоръчваше досега, с надеждата да паднат валежи. Началният агротехнически срок се изтегля и заради продължаващото топло време в последните години и през ноември, когато житни мухи нападат поникналите пшеници, поясни председателят на браншовата организация. Жекова коментира, че през новата стопанска година едва ли ще има редукция на площите със зърнената култура и в региона ще бъдат засети обичайните около 1 000 000-1 200 000 декара. Зърнопроизводителите обаче ще заложат на по-широка сортова листа, за да "избягат" от сушата, каза председателят на браншовия съюз. Според Жекова опитът с тазгодишната реколта показва, че няма сортове, които да устоят без влага и, ако в началото на развитието си някои пшеници са по-адаптивни, накрая - и българската, и чуждестранната селекция съхне. Целта в новата сеитбена кампания е да се включат по-устойчиви сортове, които да се развиват по-комфортно в местните условия.
В Добричкия регион традиционно се отглеждат най-много площи с пшеница в страната. През това лято земеделските производители добиха 216 000 тона зърно при нисък среден добив - около 178 килограма.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg