EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Суша пречи на износа на кафе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Суша пречи на износа на кафе

mail10:01 | 21.10.2022прегледи 702 коментарикоментари 0


Износът на кафе от Уганда е намалял миналия месец поради въздействието на сушата, засегнала много райони за отглеждане в цялата страна, съобщиха от държавния секторен регулатор, цитирани от Ройтерс.

Страната от Източна Африка е изпратила общо 503 695 60-килограмови торби с кафе на зърна през септември, което е спад от 14 процента в сравнение със същия период на миналата година, се казва в доклад на Агенцията по развитие на производството на кафе в Уганда (Uganda Coffee Development Authority,UCDA).

"Намаляването на износа се дължи главно на по-ниските добиви тази година, които се характеризират със суша в повечето региони“, заяви UCDA, добавяйки, че сухите условия са довели до по-кратък сезон на прибиране на реколтата в централна и източна Уганда.

Уганда е най-големият износител на кафе в Африка, следвана от Етиопия, и разчита на приходите от реколтата като основен източник на чуждестранна валута.

Септември е последният месец от селскостопанската година, която започва предишния октомври.

През реколтата 2021-2022 (октомври-септември) Уганда е изнесла 5,9 милиона торби, които са донесли 876 милиона долара, спад от 6,5 милиона торби на стойност, но на стойност 630,01 милиона долара през миналата стопанска година.

Някои години печалбите са по-високи въпреки спада в обемите поради покачването на международните цени на кафето.

/БТА/

 


Тагове: кафе, износ, Уганда
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg