EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Суша & земеделие: По-големи авансови плащания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Суша & земеделие: По-големи авансови плащания

mail17:45 | 02.09.2019прегледи 1877 коментарикоментари 0


Държавите членки постигнаха съгласие относно редица мерки за подкрепа, предложени от Комисията и целящи облекчаване на финансовите затруднения, изпитвани от земеделските стопани вследствие на неблагоприятни климатични условия, както и подобряване на наличностите от фуражи за животните.

Пакетът от действия, за който гласуваха държавите членки, включва възможност за по-големи авансови плащания и няколко извънредни дерогации от правилата за екологизиране, за да могат земеделските стопани да разполагат с достатъчно фуражи за своите животни.

Комисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган заяви: „От самото начало на екстремните климатични явления ние следим отблизо положението и имаме готовност да подкрепим нашите земеделски производители.Комисията поддържа тесни контакти с всички държави членки и при необходимост предприема бързи действия. Тези мерки следва да са от полза за европейските земеделски стопани както във финансово отношение, така и за справяне с недостига на фураж и възможните последици от него.“

Като първа стъпка, в рамките на мерките за подкрепа засегнатите земеделски стопани ще могат да получат по-висок от обичайно полагащия им се процент от плащанията по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП). Чрез тези плащания ще се осигурят повече финансови ресурси за земеделските стопани, които ще получат до 70% от преките плащания, считано от средата на октомври, и 85% от плащанията за развитие на селските райони, веднага щом решението бъде прието.

Второ, тези мерки позволяват дерогации от някои от правилата за екологизиране, като целта е да се подобрят наличностите от фуражи. Това включва следните възможности:

  • земята, оставена под угар, да се разглежда като отделна култура или като екологично насоченa площ, въпреки че е използвана за паша или от нея е прибрана реколта;
  • междинните култури да се засяват като чисти култури (а не като смес от култури, както се изисква според действащите правила), ако са предназначени за паша или за производство на фураж;
  • определеният за междинните култури 8-седмичен минимален период да се съкрати, за да могат замеделските стопани навреме да засеят след тях зимните култури.

След това гласуване пакетът следва да бъде официално приет в началото на септември. Комисията продължава да е в контакт с всички държави членки във връзка с последиците от сушата.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg