EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сутринта БФБ струваше само 15.3 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сутринта БФБ струваше само 15.3 млн.лв.

mail11:30 | 06.01.2011прегледи 707 коментарикоментари 0


От днес акциите на Българската фондова борса се търгуват на самата борса, като първата сделка се състоя при цена от 4.27 лв. за акция, съобщава Infostock.bg. Така дружеството първоначално беше оценено на 28.10 млн. лв., но впоследствие цената му започна да пада, като към 10.45 часа цената на акциите беше около 2.30 за брой. Към момента са изтъргувани общо 34 397 акции или 0.52% от капитала на БФБ-София, при средна цена от 2.239 лв. за брой, което представлява пазарна капитализация на БФБ-София от 15 338 064 лв. Стартът на борсовата търговия беше отбелязан в присъствието на ръководството на БФБ-София и министъра на финансите Симеон Дянков.

Именно прозрачността и възможността за оценка на цената на дружеството са сочени като най-големите позитиви от листването на българската фондова борса. По думите на Дянков, чрез публичния статут на борсата ще може по-лесно да се прави оценка на самото дружество и на ръководството му, което от своя страна ще улесни преговорите за продажба на мажоритарния дял от борсата. През септември държавата в лицето на Министерството на финансите придоби 50% плюс 1 от акциите на БФБ-София с мотива, че така по-лесно ще бъде привлечен инситуционален инвеститор, който да развие българския капиталов пазар.

Финансовият министър обаче подчерта, че привличането на инвеститор, който да откупи държавния дял от борсата, няма да се случи скоро, тъй като първо трябва да се види как ще развие борсата като публично дружество. Държавата няма намерение да пусне дела си да търгува свободно на борсата, тъй като има намерението да продаде пакета накуп. По пози начин free float – а на БФБ-София е около 49.9%.

На въпрос кога ще започне приватизацията на големите държавни енергийни дружества чрез българския фондов пазар, Дянков заяви, че това ще се случи през пролетта, когато цъфнат дърветата. Той подчерта, че стремежът е до края на 2011 г. БФБ-София да се развие като водещ играч в региона, на който да се листват големи международни компании.

България ще бъде втора в ЕС след Естония по отношението на брутния вътрешен продукт към държавния дълг, надминавайки и Люксембург, заяви вицепремиерът. Той допълни, че по равнище на бюджетния дефицит ще се наредим след първите пет европейски страни, като дупката в бюджета за 2010 г. със сигурност ще се окаже значително по-малка от заложеното в актуализирания бюджет.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg