EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Супрасълският сборник дигитално

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Супрасълският сборник дигитално

mail13:50 | 19.08.2011прегледи 986 коментарикоментари 0


Дигитални изображения на Супрасълския сборник  представя изложба в Софийския университет "Св. Кл. Охридски".  Тя е във фоайето в южния корпус, съобщи  пресцентърът на Министерството на културата (МК). Изложбата "Старобългарският ръкопис Codex  Suprasliensis (Супрасълски сборник) от 10-и век в контекста на  византийско-славянските взаимоотношения" е осъществена от  Института за литература при БАН с подкрепата на Държавния  културен институт към МВнР и посолството на Полша в София и със съдействието на МК.  Експозицията е част от национален проект,  финансиран от ЮНЕСКО. Целта е да се популяризира българското  книжовно наследство, като се представя в електронен вид  най-обемният известен досега старобългарски ръкопис (285  листа).
Супрасълският (Ретков) сборник по съдържание е  минейно-триоден панегирик с жития на християнски светци за месец март и слова от триодния цикъл. Това е единственият ръкопис от всички запазени кирилски паметници, по който може да се съди  за столичната преславска книжнина от Златния век. Езикът на  паметника представя преславската книжовна норма от 10 в. и се  изучава като основа на т. нар. класически старобългарски корпус.
Супрасълският сборник е включен в регистъра "Паметта на света" на ЮНЕСКО през 2007 г., припомнят от МК. Ръкописът се пази в три библиотеки - Националната и  университетска библиотека в Любляна (118 листа), Руската  национална библиотека в Санкт Петербург (16 листа) и Полската  национална библиотека във Варшава (151 листа). Изложбата показва дигиталните изображения на всички части от паметника, пазени в трите библиотеки, както и разчетен текст, критически апарат,  гръцки текст и паралелен превод.
Електронният текст на Супрасълския сборник,  достъпен в оригинален вид чрез средствата на съвременните  информационни и комуникационни технологии, ще се използва както в образованието - в българистиката и славистиката, така и от  всички, които имат интерес към историята на България, на
византийско-славянския свят и на Балканите. След откриването й  в София, Държавният културен институт ще включи експозицията в  проекта "Пътуващи изложби" и ще я представи съвместно с  посолството на Полша в София в други европейски държави.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg