EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Супермаркети изтеглят конско месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Супермаркети изтеглят конско месо

mail07:40 | 13.02.2013прегледи 397 коментарикоментари 0


Два холандски супермаркета изтеглят замразени храни след скандала с конското месо, етикетирано като говеждо, предаде Франс прес.Супермаркетите ПЛЮС (PLUS) са изтеглили замразената лазаня марка Примафрост (Primafrost) като предпазна мярка, посочи  говорителката на веригата Деби Хюисман. Тя изтъкна, че продуктите не са опасни за здравето, но е възможно да съдържат конско месо, без това да е посочено върху опаковката.
Друг супермаркет, Бони (Boni), изтегли същия продукт, отбеляза Рьоел Винкен, говорител на службата за контрол на храните и потреблението (NVWA) в Холандия. Той уточни, че  решението се взима от самите супермаркети, а за официални решения трябва да се изчакат резултатите от разследването. Вчера службата започна разследване след европейския скандал с конско месо в замразени ястия вместо говеждо заради информацията за евентуално участие на холандски компании. Конското месо с произход от Румъния, открито в замразени продукти, търгувани от британската група Финдъс (Findus), вероятно е минало през холандски, след това през кипърски търговец, преди да достигне до френския доставчик Спангеро (Spanghero) и отправено отново към преработвателя Комижел
(Comigel).

Румънският премиер Виктор Понта вчера заяви, че никаква нередност не е допусната от румънска фирма или на румънска територия по повод скандала с лазанята с конско месо във Франция и Великобритания. Скандалът с конското месо избухна, след като миналата седмица Финдъс, която произвежда и търгува със замразени продукти, откри, че от 18-те й продукта лазаня с говеждо месо 11 съдържат от 60 до 100 процента конско месо. Финдъс изтегли тези продукти от търговската мрежа и посочи, че те са произведени от френския й партньор и доставчик Комижел. Британският министър на околната среда, прехраната и селските въпроси Оуен Патерсън обяви, че в събота ще проведе втора среща с търговци на дребно на храни и службите за безопасност на храните. Ирландия, която е ротационен председател на ЕС, свиква утре в Брюксел извънредна среща на ресорните министри заради скандала с конското месо, за да бъдат обсъдени необходимите мерки на европейско равнище.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg