EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Суперкомтютърът въведен в експлоатация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Суперкомтютърът въведен в експлоатация

mail10:44 | 21.10.2021прегледи 641 коментарикоментари 0


Официално е въведен в експлоатация на най-новия български суперкомпютър „Discoverer“, част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейския съюз – Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления – EuroHPC JU. С

„Discoverer“ със своята изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа е класиран след специализирани тестове на 91-во място в световната независима експертна класация на високопроизводителни машини – TOP 500.

Проектът за създаване на български суперкомпютър от мрежата на EuroHPC JU се изпълнява от Консорциум „Петаскейл Суперкомпютър България“ с участници „София Тех Парк“ АД, Асоциация „Национален център по компютърни приложения, Стратегически център за изкуствен интелект. Консорциумът обединява познанията на организациите – членове и над 15 години опит на български учени и инженери. Проектът се финансира от бюджетите на България и EuroHPC JU. Суперкомпютърът е произведен и доставен от глобалния лидер в дигиталната трансформация – компанията „Aтос“.

Капацитетът на компютърната система в България ще бъде допълнен от още 4 петаскейл суперкомпютъра, част от мрежата EuroHPC JU, които ще бъдат позиционирани в Люксембург, Словения, Чехия, Португалия, както и от 3 pre-exascale суперкомпютъра във Финландия, Италия и Испания. Главната цел на европейската мрежа на суперкомпютрите е да бъде насърчена научната дейност с приложение в индустрията и да бъдат създадени благоприятни условия за развиване на още по-добра и конкурентна европейска икономика.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145