EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Суперкомпютър ускорява пускането на нови продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Суперкомпютър ускорява пускането на нови продукти

mail08:02 | 23.06.2023прегледи 1493 коментарикоментари 0


Заводът на БАСФ (BASF) в Лудвигсхафен вече разполага с нов суперкомпютър с 3 петафлопа изчислителна мощност, съобщава компанията. Новият суперкомпютър е значително по-мощен от своя предшественик, който беше с изчислителна мощ от 1,75 петафлопа. (Петафлоп е хиляда трилиона, или един квадрилион, операции в секунда).

"Дигиталните технологии са сред най-важните инструменти за бъдещото разширяване на нашите изследователски и развойни възможности", каза д-р Мелани Маас-Брунер, член на Борда на изпълнителните директори и главен технологичен директор на БАСФ. Тя подчерта, че в наши дни, за да се изработят най-обещаващите полимерни структури, избирайки от хилядите възможни опции, е необходима изчислителна мощност над средната. "През последните пет години работихме много успешно по целия свят с нашия суперкомпютър "Кюриосити" (Curiosity). Това ни позволи значително да съкратим времето за разработка на иновативни молекули и химични съединения и по този начин да ускорим пускането на пазара на нови продукти", каза Маас-Брунер. "Но изчислителният капацитет вече не беше достатъчен. Освен това сложността на нашите изследователски проекти и съответно изискванията към суперкомпютъра се увеличиха. Затова решихме да инвестираме в нов високопроизводителен компютър".

Новият суперкомпютър е произведен от "Хюлет Пакард Ентърпрайз" (Hewlett Packard Enterprise) и работи с AMD процесори (CPU). Има иновативна концепция за охлаждане, базирана на охлаждането на топла вода. Системата абсорбира топлината в суперкомпютъра директно там, където се генерира и я транспортира, което значително намалява необходимата енергия и следователно оперативните разходи. Новият суперкомпютър на BASF, наречен "Кюриосити" като своя предшественик, е най-големият суперкомпютър в света, използван за индустриални химически изследвания. Предишният суперкомпютър ще бъде обновен от HPE със степен на възстановяване над 95 на сто.

БАСФ също така разчита на допълнителна мощ за облачни изчисления, ако е необходимо. В допълнение към собствения си суперкомпютър, БАСФ планира и да използва облачна изчислителна мощност. "Това хибридно решение ни предлага възможно най-добрата техническа и оперативна гъвкавост", каза Маас-Брунер. "Позволява ни да обработваме заявки, изискващи изключително голяма процесорна мощност, както и да работим по специални задачи, за които нашият собствен суперкомпютър не е предназначен".

Суперкомпютърът дава възможност за фундаментално нови изследователски подходи. Като дигитален инструмент, суперкомпютърът спестява значително време. Изчисления, които в миналото биха отнели около година, могат да бъдат извършени от суперкомпютъра само за няколко дни. Това не само намалява времето за разработване на продукта. "Ние успяхме да идентифицираме и използваме скрити преди това за нас връзки, за да стимулираме напълно нови изследователски подходи", каза Маас-Брунер. "Моделирането, виртуалните експерименти и симулациите стават все по-сложни и изискват повече изчислителна мощност. С новия суперкомпютър, който е приблизително два пъти по-бърз, сега можем да предоставим на нашите изследователи необходимата изчислителна мощност".

Суперкомпютърът "Кюриосити" е внедрен в БАСФ от 2017 г. Оттогава той е изпълнявал средно по 20 000 задачи на ден и се използва от повече от 400 служители по целия свят. В областта на личната грижа, например, сложните симулации на суперкомпютъра помагат на изследователите да разберат по-добре състава на продуктите и по-точно да предвидят кои козметични съставки се съчетават оптимално помежду си, за да се постигне желаният ефект. Симулациите също помагат за планиране и оптимизиране на реакционните процеси. Например разпределението на веществата и температурата в реактора могат да бъдат симулирани и тази информация може да се използва за непрекъснато подобряване на производството. В ранния етап от развитието на продуктите за растителна защита, суперкомпютърът може бързо да идентифицира подходящите съединения, които ще бъдат ефективни и екологични, използвайки молекулярно моделиране. Суперкомпютърът се използва и в проекти извън изследователската и развойна дейност. Помага например да се оптимизира динамиката на флуидите на растителните компоненти в производствените операции.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162