EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Супер компютър в София тех парк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Супер компютър в София тех парк

mail10:40 | 20.03.2017прегледи 1018 коментарикоментари 0


В София тех парк бе представен суперкомпютър - Nestum Cluster, съобщи Министерство на икономиката. Това стана по повод откриването на Лаборатория за високопроизводителни изчисления, която е част от Лабораторния комплекс на "София тех парк".

По време на откриването служебният министър на икономиката Седларски е приветствал проф. Ана Пройкова - ръководител на Лаборатория за високопроизводителни изчисления и е пожелал високи резултати бъдещите начинания и значителен принос в развитието на изследователския, иновационния и технологичен капацитет на България.
"Радвам се, че една такава Лаборатория осмисля "София тех парк" напълно и ние виждаме, че нещата се случват и стъпваме на нещо, което е работено досега и още повече го съживяваме и активизираме", е допълнил министър Седларски. Той е изразил радостта си, че ученици и студенти ще могат да провеждат своите учебни занятия в сградата на Лабораторията и ще могат да получат най-доброто с което разполага "София тех парк.
Проф. Ани Пройкова и участниците в екипа й са демонстрирали възможностите на своя модерен суперкомпютър, чиято производителност и ефективност за обработка на Big Data го класират втори по капацитет в България в областта на образованието, научните изследвания и бизнеса.
Демонстрирани са тестови симулации на прогноза за времето, извършени от суперкомпютъра, който успява за 8 минути да прогнозира условията през следващите 24 часа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg