EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Субсидии за млекопроизводители до края на годината

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Субсидии за млекопроизводители до края на годината

mail16:20 | 10.09.2009прегледи 1655 коментарикоментари 0


Млекопроизводителите ще получат субсидии на глава животно за 2009 година, заяви министърът на земеделието и храните д.-р. Мирослав Найденов. Това ще стане след като бъде готова идентификационната система за животните, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.
Министър Найденов припомни, че е разпоредил на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) системата да заработи до 1 декември. След тази дата ще започне изплащането на субсидии на глава животно. Те ще получават средства до 2011 година. Новата система ще позволи пълно синхронизиране на информацията за животните между НВМС и ДФ “Земеделие”.
Нисколихвените кредити фермерите към Държавен фонд „Земеделие” са разсрочени с една година, съобщи още министър Найденов. Представители на ръководствата на  търговските банки в България ще се съберат на 17 септември, за да обсъдят финансирането на млекопроизводителите и останалите земеделски стопани.
Целта е да се обсъдят възможностите за осигуряване на средства за модернизацията на българските ферми. „Вече договорихме с Европейската комисия отсрочка от две години за въвеждане на европейските ветеринарно-санитарни норми във фермите така, че да не бъдат затворени”, заяви министър Найденов. Фермите трябваше да бъдат затворени до края на тази година.
Министър Найденов декларира, че ще поиска техническа помощ от ЕС по отношение на обучението на фермерите и разясняване на хигиенните изисквания, които трябва да прилагат. До момента само 3000 български ферми отговарят на европейските изисквания от над 83 000 ферми.
Удължаването на преходния период ще предостави възможност на млекопроизводителите да отговорят на ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания за добив на сурово мляко, определени в законодателството на ЕС. След изтичане на този преходен  период, за да предават млякото си за преработка в млекопреработвателните предприятия, фермите ще трябва да са покрили изискванията за сградов фонд и оборудване, хигиена на персонала, здравен статус на животните и хигиена на добива на млякото, които да осигурят необходимото според европейските норми качество на добиваното мляко.
Министър Найденов допълни още, че Европейската комисия деблокира и програма САПАРД, с което фермерите ще получат блокираните до момента субсидии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882