EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стъпка към британския референдум за ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стъпка към британския референдум за ЕС

mail09:52 | 08.09.2015прегледи 1739 коментарикоментари 0


Депутатите от долната камара на британския парламент Камарата на общините подкрепиха в ранните часове на деня плана на британския премиер Дейвид Камерън за организиране на референдум до края на 2017 г. относно британското членство в ЕС, предаде Ройтерс.
В подкрепа на плана гласуваха 316 депутати, а срещу едва - 53 депутати. Сега планът е внесен за гласуване и в горната парламентарна камара.
Малко преди този вот депутатите в Камарата на общините трябваше да се произнесат и по правилата за воденето на кампанията за референдума. В това гласуване обаче Камерън понесе неочаквано и смущаващо поражение. Евроскептични депутати от собствената му партия взеха страната на опозиционните партии и гласуваха с 312 гласа "против" и 285 гласа "за" срещу правилата за провеждане на референдума. Те се обявиха в частност срещу предложението на Камерън неговото правителство да не преустановява работа по време на кампанията за референдума. Според гласувалите срещу това предложение, с някои действия по време на кампанията за референдума правителството може да повлияе на вота и везните да натежат в една или друга посока. Според Камерън обаче ако правителството спре работа по време на кампанията, това ще означава, че британски представители няма да могат да присъстват на международни събития, свързани с Европа, от страх, че ще нарушат разпоредбите за провеждане на референдума и на водене на предизборната кампания.
За първи път депутати от партията на Камерън минават на страната на опозицията при гласуване в парламента, откакто Камерън и неговите консерватори спечелиха изборите през май.

Британският премиер и бежанската криза

Великобритания ще приеме до 20 000 сирийски бежанци през следващите пет години, обяви премиерът Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Предлагаме Великобритания да пренастани до 20 000 сирийски бежанци до края на мандата на този парламент. Ако направим това, ще продължим да показваме на света, че тази страна се отличава с изключителна състрадателност", казва Камерън в послание до парламента.

Бежанците, които ще бъдат разселени във Великобритания, ще дойдат от лагери в съседни на Сирия държави.

Британският премиер направи това изявление на фона на засилващия се обществен натиск в страната правителството да помогне на сирийските бежанци.

Миналата седмица Камерън обеща Великобритания да приеме хора, бягащи от гражданската война в Сирия, след като снимката на тригодишно мъртво сирийско кюрдско момченце на пла


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg