EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Студентският живот в провинцията. Какво не знаем?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Студентският живот в провинцията. Какво не знаем?

mail07:40 | 01.03.2015прегледи 5604 коментарикоментари 0


Белослава Петрова, стажант-репортер
Няма да забравя първия ден, на първата лекция, когато професорът ни помоли да се представим. От целия курс аз бях единствената от София и, казвайки го, осъзнах как всички се вторачват в мен. Последва разпит от страна на колегите, защо съм дошла да уча тук, в Благоевград, след като съм софиянка. Как ще живея сега и пр. Дори в началото всички се държаха резервирано с мен. Но с течение на времето и разговорите, бариерите паднаха и се завързаха силни приятелства.
Като цяло трудно свикнах с живота в този не толкова голям град. Тишината вечер е доста стряскаща, имайки предвид, че в София съм свикнала постоянно да чувам преминаващите коли или кучешки лай.
Но малките разстояния преосмислиха и реорганизираха, както времето ми, така и личния ми бюджет.

Как се живее един областен център?
Краткият отговор е - доста различно от живота в София. Факторите са много – от стресовия трафик до настроенията на хората, като разликите, според мен, са осезаеми.
Това, което ме впечатли силно е, масовото използване на таксита, или ако това не е на дневен ред, се ходи пеша навсякъде и по всяко време. Градският транспорт освен, че е нередовен, се използва най – често от местните жители и тези живеещи в отдалечените от центъра квартали. Градът е малък и предвижването с такси е бързо и евтино ( суми от порядъка между 1,50 и 4 лв. са нещо нормално).
Как се стига обаче до Благоевград от София например? Масово студентите пътуват с влак - студентското намаление в цената на билета е 50%. Така пътят София – Благоевград струва 3,75 лв. еднопосочно и 7 лв. двупосочно. Цената на автобусния билет в едната посока е 9 лв.
Влакът е за предпочитане, защото последният трен за Благоевград е към 20:15 часа, когато автобуси вече няма. Железницата София- Благоевград в неделя е пълна само със студенти, не се усеща времето, но пътуването крие своите рискове. Една вечер, тръгвайки от Централна гара прекарахме часове на спирка Захарна фабрика, защото на релсите се бе хвърлила жена. И така след 3 часа престой стигнахме до Благоевград. Друга подобна ситуация се случи, но в обратната посока. При невероятна жега влакът се развали и застина на гара Бобошево. Отново около 2-3 часа престой на гара, където няма нищо, дори капка вода. Но студентите знаят 2 и 200.


Малко статистика - степендии & средни заплати, училища
В Благоевград има Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методии" /бивша Солунска/, Природно-математическа гимназия “Акад.С.П.Корольов", Югозападен университет „Неофит Рилски“, Американски университет в България – (частен), а в Банско е Колежът по туризъм - (частен).
За учебната 2014/2015г основен критерий за получаване на степендия на общо основание е успехът, като доходът е условие за кандидатстване – като могат да кандидатстват всички студенти с доход 700 лв. на член от семейството месечно.
Ето размерът на стипендията за успех:
• от 6,00 до 5,50 -85лв.
• от 5,49 до 5,00 -80лв.
• от 4,99 до 4,00 -70лв.
Отпускат се и малко на брой стипендии за студенти, изявили се в олимпиади и конкурси на академично ниво в размер на 120 лв.
Заплатите
Област Благоевград е на предпоследно място по средна брутна работна заплата. Това показват данните на НСИ.
През третото тримесечие на 2014 г. средната месечна заплата за областта се увеличава спрямо второто тримесечие на 2014 г. с 0.3% до 583 лева. За обществения сектор средната месечна заплата е 722 лв., а за частния - 542 лева.
През третото тримесечие на 2014 г. средната брутна месечна работна заплата за Благоевградска област се увеличава с 5.0% в сравнение със съответния период на предходната година.
В сравнение с останалите области на страната през третото тримесечие на 2014 г. област Благоевград е на предпоследно място по показателя средна брутна работна заплата, като само в област Видин получават по-ниско заплащане – 564 лева.
Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) - 1070 лв., Враца - 829 лв. и Стара Загора - 820 лева.

Гювече в студентския стол, нощен живот, мода
След цифрите отново да се върнем към студентското всекидневие в Благоевград. Най-важното са цените както на храни, така и на наеми, а те са доста по-ниски от тези в столицата. Кафенетата са многобройни, като едно капучино + кола обикновено излиза 3 – 3,50лв. в зависимост от заведението. Масово студентите прекарват времето си в централните кафенета, в които понякога (въпреки, че са изключително много ) няма места, но през ваканциите, особено през лятната, положението коренно се променя, защото те остават празни. Причината е, че по – голяма част от младежите в Благоевград са студенти, които се връщат по родните места. Изобилие има и от закусвални, а в ресторантите се предлагат доста големи порции отново на достъпни цени, но трябва да се отбележи, че говорим за масово посещаваните места за хранене. Все пак всеки град си има елит и по-скъпи заведения, но те не са особено предпочитани от учащите.
От друга страна, студентският стол е най – предпочитаното място за хранене. Можеш да си вземеш салата, супа, основно и десерт за 3лв., а също така да си „напазаруваш” от стола плодове, Активия или шоколадови изделия, който се продават на половин цена. „Пазаруването” в стола е доста честа практика на студентите, особено за вечеря. Ниските цени обаче не са най – определящият фактор за огромните опашки. Столът разполага с две сгради, а работното му време е от 11:30 до 14 часа на обяд и 17:30 до 20:30 часа вечер. Мястото му е много удобно за всеки, разнообразието от храни е изключително голямо, като най – любимото на повечето студенти е гювече или мусака.
Нощният живот кипи най – вече във вторник и четвъртък, защото това са „дискотечните дни”, т.е. тогава входовете на дискотеките са свободни за студенти. През останалите дни или по – скоро нощи дискотеките се състезават с промоции на алкохолни напитки или гост изпълнители, за да има посещаемост, като тогава таксата за вход е около 5лв. или са свободни за дамите. Освен безплатния вход и промоциите, да излезеш на дискотека тук отново излиза в пъти по – евтино. Бутилката уиски варира между 60-100 лв., а в София началната цена е 120лв,; една бира е до 3лв., докато в столицата е 5лв. или повече. Тоест можеш да излезеш и с 20 лв. и както казват да „се разбиеш”, докато в София само таксито ще ти вземе около 10 лв.
Ниски са и цените при обикновените услуги като подстригване, козметик, маникюр, дори и фитнес. Има места, където дамското подстригване е 5лв., а маникюрът – 8лв., и то на много добро ниво. Картите за фитнес са доста изгодни – 25лв. на месец с неограничен брой посещения.
Интересно е, че след като марката H&M откри магазин в Благоевград, масово се забелязват еднакви образи по улиците. Различни лица – еднакви дрехи.
Trip – четата до Гърция
Благоевград е икономически, културен и образователен център на Югозападна България и главен град на едноименните област и община. Положението му е доста стратегическо тъй като е в близост до Гърция и Македония, а също така е и разпределителен пункт на туристическия поток за близките планини с центрове - Банско,Сандански и Добринище. Всичко това влияе на живота както на гражданите, така и на студентите.
Много студенти, които са родом от Благоевград или просто остават през лятото там или „отскачат” до Гърция за плаж дори само за един ден, след което се прибират и нощуват в квартирите или общежитията си. Това е характерно и за жителите на Петрич и Сандански, но обикновено се практикува именно от студентите, защото имат достатъчно свободно време. Но причината за тези „трипчета” не се състои в това, че в Благоевград няма къде да отидеш, дори напротив. Градът разполага с аквапарк, който е много посещаван през лятото, както и с невероятен зелен парк – Бачиново, където може да се избяга от жегата.
Тук има и кино, като цените на прожекциите са в зависимост от часа на излъчване - късните или среднощните ( 01, 02 часа) прожекции както и ранните ( преди обяд ) са по 3лв., а останалите между 4-8лв. В Благоевград има театър, където често се организират безплатни за студентите постановки.
В заключение - да си студент в Благоевград излиза доста по – евтино. Транспортът, битовите потребности, забавленията са по – достъпни от тези в столицата, студентският живот е страхотен и забавен. Освен, че в портмонето ти остават повече пари, тук попадаш в мини Балкани – студенти от цяла България, плюс Македония, Гърция и Албания.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg