EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Строят първата АЕЦ в Турция до 2017 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строят първата АЕЦ в Турция до 2017 г.

mail12:06 | 11.06.2010прегледи 1177 коментарикоментари 0


Първата атомна електроцентрала в Турция се предвижда да бъде построена  до 2017 г., а цената на киловат час енергия ще струва не повече от 15,33 цента, съобщава днес турският в. "Заман", който твърди, че разполага с подробности от историческото споразумение между Турция и Русия за строежа на АЕЦ в Мерсин, Южна Турция.
Турция и Русия подписаха споразумението за строежа и експлоатацията на атомна електроцентрала в района на Аккую, на турското средиземноморско крайбрежие, по време на посещение на руския президент Дмитрий Медведев в Турция миналия месец.
Реализацията на проекта бе възложена на руската компания Атомстройекспорт. Руското предложение се състои в изграждането на четири енергоблока с мощност над пет гигавата, предаде ИТАР-ТАСС. Първата копка е предвидено да бъде направена през ноември т.г., а до 2017 г. трябва да започне експлоатацията на най-малко един енергоблок.
В първоначалния етап 100 процента от активите на проектната компания ще принадлежат на Русия. В бъдеще обаче, както съобщава "Заман", а ИТАР-ТАСС посочва, че по-рано това е било споменато и от директора на руската държавна корпорация Росатом Сергей Кириенко, до 49 процента от акциите може да бъдат продадени на турски акционери.
Вестникът информира също, че процесът на уточняване на конкретното място за строежа и други детайли на проекта, все още е в ход, но би трябвало да приключи през близките месеци.
"Заман" обръща особено внимание на факта, че по-голямата част от служителите в централата ще са от Турция. Уранът в централата ще се обогатява до 20 процента, посочва още турският вестник. 



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg