EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Строс-Кан : Кризата може да доведе до войни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строс-Кан : Кризата може да доведе до войни

mail12:24 | 07.10.2009прегледи 720 коментарикоментари 0


Доминик Строс-Кан предупреди при откриване на срещата на МВФ и СБ в Истанбул, че за най-бедните страни кризата може да стане причина за политическа нестабилност или за войни. Това предаде агенция Фокус, позовавайки се на  „Время новостей”. Увеличаващата се безработица и бедност са последствията от кризата, за преодоляването на които ще трябва много време, тъй като тези процеси все още не са достигнали своя пик.
Президентът на Световната банка Робърт Зелик припомни, че през тази година 59 милиона души в света са станали безработни, а през следващата около 90 милиона ще живеят в мизерия. „Независимо от начина, по който ще се възстановява икономическият ръст, ще мине доста време докато започне да се увеличава заетостта. Очаква се през следващата 2010 година в много страни безработицата да продължи да расте”, добавя Строс-Кан. Ръководителят на МВФ подчерта, че „залозите са особено високи за страните с ниски доходи” – „в тях става дума не само за по-висока безработица или намаляване на покупателната способност, но и за самия живот”. „Ако не предприемем ответни мерки, то в тези държави ние може да станем свидетели на обществени безредици, политическа нестабилност или войни”, отбеляза той.
Робърт Зелик конкретизира, какви трябва да бъдат „ответните мерки”: „Ние може да действаме по-отговорно, помагайки на страните, които страдат от непосилното бреме на дълговете”.
В същото време, световните икономически чиновници са доволни от начина на координиране на своята политика за преодоляване на кризата. „Ние станахме свидетели на безпрецедентно сътрудничество в макроикономическата политика, в което бяха въвлечени голям брой страни. И аз мисля, че когато нашите деца и внуци си спомнят за кризата, именно това сътрудничество ще се окаже нейна главна отличителна черта.”, смята Строс-Кан.

Снимка: Nabeel al-Jurani/AP


Тагове: voina, crisa, strouss-kahn
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1054