EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Стройтрансгаз" строи българския "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Стройтрансгаз" строи българския "Южен поток"

mail06:45 | 28.05.2014прегледи 866 коментарикоментари 0


Два дни след изборите за ЕП публично стана известно, че българската отсечка на газопровода „Южен поток” ще се изгражда от консорциум "Стройтрансгаз", това обяви самата компания "Южен поток България", която управлява проекта в страната. В консорциума са още "Стройтрансгаз" с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и "Газпромбанк" (20%). Вторият участник в обединението е консорциум "Газпроект юг", който е съставен от българските "Промишлено строителство холдинг" (собственост на "Водстрой 98"), "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ холдинг".

Стойността на българската отсечка на "Южен поток" е около 3,5 млрд. евро, която се оспорва от мнозина експерти, които я определят като корупционна цена.
Според руската страна и българското правителството проектът ще създаде първоначално 2500 работни места, а по-късно те щели да стигнат 5000.

Премиерът Пламен Орешарски и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу са обсъдили късно във вторник темата за енергийната сигурност на държавите от Югоизточна Европа и пълната зависимост на България при вноса на газ. Двамата са разговаряли и за проекта "Южен поток". Това съобщи премиерът пред български журналисти в Брюксел, цитиран от БТА.
ЕК има забележки по подготвяните промени в българския закон за енергетиката, добави той. Орешарски е уверил Барозу, че нашата страна очаква коментарите на Еврокомисията, за да бъдат отразени преди гласуването на закона на второ четене в Народното събрание. Готови сме, каквито коментари получим от ЕК, своевременно да бъдат отразени, за да има пълно съответствие на националното законодателство с европейското, заяви Орешарски. Сигурно ще има бележки и за начина, по който е извършена процедурата за избор на изпълнители, добави той. Барозу отново е подчертал необходимостта от пълно съответствие на проекта с третия енергиен пакет на ЕС. Уверих го, че след като българското законодателство е изцяло хармонизирано, проектът трябва да се подчинява на българското законодателство, тоест на европейското законодателство, каза Орешарски.
Двамата събеседници са обсъдили изграждането на междусистемните връзки към газопроводите на съседни страни и необходимостта от по-голямо европейско финансиране, защото това не са търговски, а стратегически проекти. Барозу и Орешарски са разговаряли и за европейските фондове. Обещана ми беше експертна подкрепа, както в областта на енергетиката, така и по усвояването на фондовете. Барозу подчерта, че България не е сред първенците по усвояване на фондовете, посочи премиерът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg