EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Строителството в ЕС бележи спад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строителството в ЕС бележи спад

mail17:45 | 23.02.2023прегледи 798 коментарикоментари 0


Производството в строителния сектор в ЕС през декември 2022 г. е намаляло с цели 2 на сто в сравнение с месец по-рано, докато в еврозоната за същия период спадът е бил още по-голям и e достигнал 2,5 на сто. През ноември на месечна основа строителното производство в ЕС бе с 0,1 на сто нагоре, докато във валутната зона – намаля със същата стойност. Това показват  първоначалните оценки на европейската статистическа агенция Евростат, изготвени на базата на календарно и сезонно изгладени данни.

През последния месец на миналата година, отнесен към същия месец на 2021 г., производството в строителството е намаляло с 0,4 на сто в Евросъюза, както и с 1,3 на сто в еврозоната.

За цялата 2022 г. сектор строителство е отчел годишно нарастване със средна стойност от 2,6 на сто в ЕС и с 2,3 на сто в еврозоната.

В България производството в строителния сектор се е свило с 1,7 на сто през декември в сравнение с ноември 2022 г. Това е представлявало петото най-значимо свиване сред страните от Евросъюза, за които има налични данни, като по-рязко от нас влошаване на индикатора са имали Унгария и Полша, Австрия, и Германия. При подсектора на гражданското (инженерно) строителство родната продукция се е свила с 1,7 на сто, докато сградното строителство – с 1,6 на сто.

На годишна основа през декември 2022 г. строителното производство в България се е сринало с 4,3 на сто, противно на отчетените през ноември и октомври подобрения, съответно с 1,3 на сто и с 1,8 на сто. Така през декември страната ни се е нареждала сред четирите най-зле представили се строителни сектори на национално ниво в ЕС на база продукция, като по-голям годишен спад са имали само в Германия, Австрия и Испания.

Месечно сравнение по строителен сектор и по страни членки

Сред 27-членния съюз през декември спрямо ноември 2022 г. гражданското (инженерно) строителство е намаляло с 2,4 на сто производството си, а сградното строителство - с 2 на сто.

Същевременно в еврозоната гражданското строителство се е свило с 4 на сто, а сградното строителство - с 2,3 на сто.

Най-големият месечен спад на производството в строителството, сред страните членки, за които има данни, е регистриран в Германия (-8 на сто), Австрия (-7,6 на сто) и Полша (-3,8 на сто). Противно на тях с най-голямо увеличение на показателя са били Словения (+10,6 на сто), Словакия (+9,5 на сто) и Швеция (+4,3 на сто).

Годишно сравнение по строителен сектор и по страни членки

През декември 2022 г. в сравнение с същия месец на 2021 г. в ЕС продукцията на гражданското строителство е нараснала с 0,6 на сто, а на сградното строителство е намаляла с 0,9 на сто, докато в еврозоната гражданското строителство е намаляло с 1,5 на сто, а сградното строителство - с 1,3 на сто.

Сред членките на ЕС, за които фигурират данни, най-голям годишен спад на производството в строителния сектор през декември се е наблюдавал в Германия (-8,2 на сто), Испания (-6,3 на сто) и Австрия (-6 на сто).

Страните с най-големи увеличения на строителната продукция са били Словения (+74,5 на сто), Румъния (+18,4 на сто) и Нидерландия (+4,9 на сто).


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg