EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Строителството в ЕС&България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строителството в ЕС&България

mail11:00 | 26.11.2014прегледи 1613 коментарикоментари 0


Строителството в еврозоната и в целия ЕС бележи влошаване през септември и през цялото третото тримесечие, но в същото време строителният сектор в България регистрира солиден ръст в началото на есента, показват данни на Евростат.
Строителството в 18-те страни - членки на еврозоната през септември се понижи с 1,8% на месечна база след повишение с 0,7% през август, като на годишна база се понижи с 1,7% (спрямо септември 2013-а година) след повишение с 1,5% през август.
Строителният сектор в Европейския съюз регистрира понижение през септември с 0,9% след 0,0% през август, като на годишна база се понижи с 0,4% (спрямо септември 2013-а) след повишение с 0,8% през предходния месец.
Данните на Евростат показват и влошаване на европейската строителна индустрия за второ поредно тримесечие. През периода юли-септември строителният сектор в ЕС отчете понижение от 0,3% спрямо второто тримесечие, когато беше регистрирано понижение от 0,9%. Подобна негативна тенденция се отчита и в еврозоната, където строителната индустрия бележи понижение през третото тримесечие с 0,5% след спад с 1,0% през периода април-юни. Според Евростат строителният сектор в ЕС и в частност в еврозоната през третото тримесечие на годината бележи понижение и на годишна база, съответно с 0,4% и с 1,4% (спрямо третото тримесечие на 2013-а година).
Влошаването на строителния сектор в Европа в началото на есента обаче не се отнася за България, като според Евростат строителството в нашата страна се повиши през септември с цели 2,4% на месечна база след понижение с 0,4% през август. Това представлява първо повишение на българския строителен сектор след три поредни месеца на спад, като по този показател нашата страна заема престижното трето място сред всички 28 страни - членки, изпреварена единствено от Румъния (където има ръст на строителството със 7,9%) и Чешката република (повишение с 2,7%).
На годишна база строителният сектор в България през септември бележи ръст с 5,8% (спрямо септември 2013-а година) след 0,0% през август. Това представлява подновяване на добрия растеж на българската строителна индустрия, който беше в сила от май до юли включително и по този показател нашата страна заема пето място сред всички страни - членки на ЕС.
За разлика от влошеното строителство в ЕС за второ поредно тримесечие през периода юли-септември, данните на Евростат за България също изглеждат по-добри. Според европейската статистика, строителната индустрия в нашата страната се подобри през третото тримесечие с 0,4% на тримесечна база (след повишение с 0,2% през периода април-юни) и с 3,3% на годишна база (след повишение с 3,4% през второто тримесечие)./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886