EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Строителни фирми чакат 2 млрд. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строителни фирми чакат 2 млрд. лв.

mail06:00 | 06.08.2014прегледи 906 коментарикоментари 0


Строителни фирми чакат около 2 милиарда лева за свършена работа по оперативни програми. Сумата бе обявена по време на среща на Камарата на строителите с кмета на община Бургас Димитър Николов и народните представители Лиляна Павлова и Ивелина Василева.

По време на срещата стана ясно, че строителните фирми, изпълняващи договори основно по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", не са получавали заплащане от февруари тази година. Спрени са средства по Програма за развитие на селските райони, блокирани са и средствата по програма ФЛАГ.

"Двата милиарда висят като воденичен камък и на вашия, и на нашия врат. Общините и строителите са като скачени съдове – ако фалират едните, фалират и другите. Заплашени от съкращаване са 70 000 български работници, от тях 90 на сто са мъже. Вече е време не за разговори, а за конкретни действия", каза кметът Николов.

Според Ивелина Василева, най-лоша е ситуацията с Оперативна програма "Околна среда" . Там дължимата сума е над един милиард лева. Николов, Павлова и Василева смятат, че служебното правителство трябва да влезе в незабавна активна комуникация с Европейската комисия, за да се търси размразяване и гъвкавост при сроковете. Те поискаха от Камарата на строителите детайлна справка за положението на всички застрашени фирми и дължимите им суми, за да излезе наяве реалното положение. Но, каквото и да се направи в този момент, възобновяване на плащанията е възможно най-рано през ноември и то при една особено активна роля на държавната власт у нас.

Строителите сигнализираха, че вече не им се признава банковата гаранция от една конкретна банка, което ги принуждава да търсят нови пари и да правят поредна ипотека. Най-големите застрашени проекти със спряно финансиране в Бургас са Регионалното депо за отпадъци и водните проекти в Банево, Ветрен и Горно Езерово./БТА Българска община
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144