EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Строителите настояват за график на разплащания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строителите настояват за график на разплащания

mail16:46 | 26.03.2010прегледи 571 коментарикоментари 0


Управителният и Контролният съвет на Камарата на строителите в България излязоха с декларация, в която искат в срок не по-дълъг от 10 дни да бъдат подписани споразумения с подробни графици за плащанията;
Министерство на финансите да потърси и осигури допълнителни финансови инструменти за разплащане;
да се учреди данъчна ваканция за фирмите, към които има публични задължения;
да се ускорят процедурите за стартиране на проектите по Европейските програми и други публични проекти като антикризисна мярка.
График за плащанията с тристранно споразумение се подписа само с министрите Плевнелиев и Дянков. По това споразумение от МРРБ до момента има изплатени 121,2 млн.лв. към 89 пътно-строителни фирми. За останалите 137 фирми получаваме само обещания за предстоящи плащания, без поемане на точен ангажимент за срокове и конкретни суми.
Министерски съвет прие специално решение за изплащане от Министерство на Околната Среда и Водите по програма ПУДООС.
За Министерство на отбраната има осигурени средства, но се бавят плащанията поради неправомерно искане за 10% намаление на дължимите суми.
Министерство на труда и социалната политика прекрати всякакви разговори с нас.
Паралелно с това се появи тезата на Министъра на финансите за 10% намаление. Тази теза Управителният съвет категорично не приема. Строителството се поставя в неравностойно положение спрямо останалите отрасли, към които държавата има дългове. Продължава погрешната практика от няколко правителства назад - на чуждестранните фирми да се плаща в пълен размер и навреме, а на българските – с отлагане и удръжки, поставяйки ги в неравностойно положение.
Строителният сектор се нуждае тези разплащания да започнат веднага, за да оцелее в кризата. Държавата е длъжна да запази, да съхрани сектора, тъй като при тези обстоятелства фалитите на фирмите стават неизбежни. Увеличават се случаите на заведени дела от фирмите срещу общините и държавата. Назрява силно социално напрежение в отрасъла, се казва в съобщението до медиите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1054