EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стрес тестовете на гръцките банки отложени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стрес тестовете на гръцките банки отложени

mail14:00 | 20.09.2010прегледи 552 коментарикоментари 0


Така наречената „Голяма финансова тройка”, в която влизат МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка, решиха да дадат възможност на Гърция да отдъхне преди провеждането на поредния стрес- тест на банковия сектор на страната, съобщава електронното издание на в. Ведомости, цитирайки Financial Times.
Очаква се стрес- тестовете да бъдат проведени през октомври. Отлагането ще даде възможност на банките като начало да докажат резултатите от работата си през първите девет месеца. Едновременно с това инвеститорите ще могат успешно да разменят ценни книжа от Националната банка на Гърция, за да привлекат 1,7 млрд. евро, което предстои да се случи през следващите месеци. „Успешната размяна на ценни книжа ще повиши увереността сред инвеститорите...и може положително да повлияе на сделките по сливания и поглъщания, които са особено актуални в момента,” коментира пред FT представител на банковия сектор на Гърция. Също така тази седмица предстои да бъдат пуснати на пазара държавни облигации с падеж през декември. Резултатът от предлагането на тези акции ще е показателен за това, доколко убедителни са били гръцките власти и т.нар. „тройка”, когато са убеждавали чуждестранните инвеститори да купят ценните книжа.
През юли този месец 91 банки от Европа бяха подложени на т.нар. „стрес- тестове”. Резултатите от тях се оказаха неочаквано позитивни, което стана повод много инвеститори да се усъмнят в тях.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg