EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Стрес тестове на гръцките банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стрес тестове на гръцките банки

mail15:00 | 11.03.2014прегледи 866 коментарикоментари 0


Капиталовите нужди на гръцките банки възлизат на 6,38 млрд. евро. Това показват стрес тестовете на гръцката централна банка, цитирани от в. "Етнос". Банкери смятат, че тази сума е напълно управляема. Въпреки това гръцките банки продължават да стоят на масата за  преговори, които Атина води с тройката международни кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/ по изплащане на следващия транш от заемите за Гърция.
Този въпрос обаче породи разногласия между правителството в Атина и МВФ, който държи размерът на капиталовите нужди на гръцките банки да бъде уточнен, а също и да бъде набелязан график за покриване на тези нужди. Искането на фонда усложни преговорите с тройката и се явява пречка, за да бъде финализирана оценката на кредиторите по изпълнението на гръцката стабилизационна програма, от която зависи деблокирането на транша за Гърция.
От изнесените стрес тестове се вижда, че Пиреос банк се нуждае от нарастване на капитала с 1,75 млрд. евро, а за Алфа банк тези нужди се определят като по-малки. В рамките на границите от 6,38 млрд. евро се движат също и капиталовите нужди на другите две водещи институции в Гърция - Националната банка и Юробанк.
Стрес тестовете за гръцките банки са забавиха повече от два месеца, тъй като не бе ясно по какъв начин да бъдат изчислявани капиталовите им нужди, за които впрочем трябва да се произнесе тройката. Четирите гръцки банки представляват 90 на сто от пазара в страната. Проверките трябваше да установят дали вложените 28 млрд. евро за рекапитализация на гръцките банките през миналата година са били достатъчни, за да ги направят още по-устойчиви. Източник от финансовото министерство вчера обяви, че Гърция иска повече време за рекапитализация на банките си, отслабнали заради лошите кредити.


 


Тагове: Гърция, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg