EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Стратегически запас от здравно оборудване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стратегически запас от здравно оборудване

mail19:20 | 24.03.2020прегледи 9728 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи, че е решила да създаде стратегически запас от здравно оборудване, като апарати за обдишване и предпазни маски, за да помогне на страните от ЕС в борбата с епидемията от Ковид-19.

Оборудването в резерва ще включва техника за интензивни отделения, лични предпазни средства като маски за многократна употреба, ваксини и лекарства, лабораторни консумативи. Резервът ще бъде част от механизма на ЕС за гражданска защита и ще се намира в една или няколко държави от ЕС. Държавата, където се намира резервът, ще отговаря за купуването на оборудването.

ЕК ще финансира 90 на сто от резерва. Центърът за съгласуване на действията в извънредна обстановка ще управлява разпределението на оборудването, за отива то там, където е най-необходимо.

Първоначалният бюджет на ЕС за резерва е 50 милиона евро. След като решението влезе в сила утре, държавите, които искат да поддържат резерва, могат да кандидатстват за преки безвъзмездни средства от ЕК. Тези средства покриват 90 на сто от разходите за резерва, а останалите 10 на сто се поемат от държавата, се уточнява в съобщението.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg