EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Страните от Персийския залив въведоха 5% ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Страните от Персийския залив въведоха 5% ДДС

mail10:40 | 20.02.2017прегледи 2409 коментарикоментари 0


Страните от Персийския залив трябва да намалят зависимостта си от развитието на петролния пазар, заяви в специално интервю за БНР д-р Хасан Акимиан, който е ръководител на департамента за близкоизточни изследвания в базирания в Лондон Университет по ориенталски и африкански изследвания (The School of Oriental and African Studies). В края на миналата седмица шестте държави-членки на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив решиха от 2018-та година да въведат 5% Данък върху добавената стойност. Така от следващата година в Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще започне осъвременяването на данъчната система.

Въвеждането на модерна данъчна система в държавите, които са много зависими от износа на петрол, е изключително важно. Това е част от стратегията за модернизирането на тези страни, подчерта Хасан Акимиан, като добави:

Оттук нататък може да дискутираме дали най-доброто начало е чрез въвеждане на косвен данък (ДДС). Страните от Персийския залив са известни с това, че нямат и подоходен данък. Вероятно ще има различни мнения как да започне модернизирането на данъчната система - с въвеждането на пряк или косвен данък. 

Анализаторът обясни, че причината за данъчната реформа е зависимостта на тези страни от приходите от износ на петрол, а цената на "черното злато" в момента е ниска:

Продажбата на петрол формира около 40 % от техния Брутен вътрешен продукт и 80 % от външната им търговия. Тези страни трябва да намалят зависимостта си от случващото се на международния пазар на горива. Това означава, че те неминуемо трябва да намерят нов вид доход, с който да разнообразят източниците на постъпления в държавните си хазни. Те трябва да намерят фискални инструменти, за да постъпват пари в държавния бюджет и да могат да инвестират в здравната и образователната система, в инфраструктура и т.н.

Хасан Акимиан припомни, че ДДС е данък, който се плаща от всеки потребител, а въвеждането му вероятно ще срещне съпротива дори и при ставка от само 5 процента:

Все пак не бива да забавяме, че може да има начален шок от въвеждането на този данък. Не трябва да се допуска сериозен натиск върху цените, защото това не е в интерес на потребителите. Подобен данък е регресивен, защото засяга много повече бедните слоеве на обществото, които потребяват основно храна, здравни услуги и медикаменти и се нуждаят от образование. Страните от Залива дебело подчертаха, че основните храни, здравни услуги и медикаменти ще имат нулев данък, именно за да се защитят бедните слоеве на обществото. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg