EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стоян Александров:Вдигане на ДДС по-малкото зло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стоян Александров:Вдигане на ДДС по-малкото зло

mail10:15 | 30.04.2010прегледи 1625 коментарикоментари 0


Вдигането на ДДС беше неизбежно, управляващите го знаеха, каза за агенция „Фокус” финансистът доц. Стоян Александров.
Трябваше народът да узрее, да му се докаже, че виновник за вдигането на данъка е предишното управление, че настоящото правителство няма никакво желание, но има тежко наследство и народът трябва да плати цената, че е държал Тройната коалиция 4 години на власт, каза той.
По думите му - косвените данъци имат тази особеност, че се поемат болезнено в момента, в който се обсъждат и се приемат. След това се свиква с тях.
И народът ще си отдъхне – хубаво е, че само този данък, а не нещо по-лошо.
Във финансите даваме един пример – това е да си купиш кокошката, без тя да кряка, каза Стоян Александров.
За икономиката по-висок ДДС означава свиване на потреблението заради покачване на цените и липсата на нарастване на доходите.
Тъй като нямаме достатъчно външно потребление или външното потребление не може да компенсира свиването на вътрешното потребление, това означава по-голяма стагнация, допълнително напрежение. Второ – при всички случаи, че една част от оборота допълнително ще мине в сенчестата икономика, което означава допълнително главоболие на данъчната администрация.
Това може да се окажат „бели кахъри” пред друга възможност, за която премиерът Бойко Борисов ежедневно ни напомня – че можем да развием гръцкия синдром, каза той.
Ситуацията е такава, че не е въпрос да избереш между добро и зло, а трябва от много злини да избереш относително по-малкото зло. Въпросът сега е кое е по-голямото зло – да изпуснеш духа от бутилката и да се развие по-голяма криза, за което не може да не се плати висока цена или два преглътнем временните трудности стига да са относително временни. Но ако не се направят реформите, дори Европа да започне да излиза от кризата, при нас тя ще си продължи.
Допълнителен негативен фактор е възможността Западна Европа да преживее допълнителен трус, посочи доц. Александров.
Ако евентуално имат някакви проблеми в Португалия, в Испания, тогава Гърция може да бъде една дребна капчица в океана от проблеми.
За разлика от всички други данъци, това е възможно най-безболезнена мярка, защото може да се ограничите – да не си купите нещо, коментира той.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg