EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Стоп на строителството в Несебър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стоп на строителството в Несебър

mail10:28 | 04.01.2013прегледи 605 коментарикоментари 0


Още през 2007 г. Министерство на земеделието и горите, в лицето на Национално управление по горите, е инициирало изваждането на спорните 29 дка земи от горския фонд край Несебър. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който посети на място терена, цитиран от пресцентъра на МЗХ. В Несебър министърът проведе работна среща по казуса с кмета на града Николай Димитров, областния управител на Бургас Константин Гребенаров и представители на регионалните РИОСВ и ДНСК.

Министър Найденов обясни пред журналисти, че след инициирането от НУГ на изваждането на 29-те дка земи, има становище на Министерство на околната среда и водите, че това не е терен който има екологична стойност и не се изисква екологична оценка. После тогавашният кмет на Несебър Магдалена Мандулева одобрява Подробен устройствен план. През 2008 г. директорът на НУГ Стефан Юруков изважда територията от горския фонд и тя става урбанизирана територия.
Министър Найденов каза, че ще изчака ново становище на експерти от БАН и неправителствения сектор дали теренът е дюни. Той посочи, че това, което е видял на мястото е, че там няма растителност, теренът се намира на 500 – 600 метра от бреговата ивица и около него всичко е застроено.
В момента строителството на терена е преустановено по инициатива на инвеститорите до произнасянето на междуведомствената комисия, посочи Министър Найденов. Очаква се от ДНСК да се произнесат за законосъобразността на строителството, но са изтекли всички срокове за обжалване и ако се стигне до разтрогване на сделката това може да стане само по съдебен ред.
В официално писмо, изпратено до EconomyNews.bg Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че „случаят с дюните в Несебър показва пълния набор от нарушения и практики, които бяха използвани, за да се застрои българската природа и да се унищожи Черноморието”. Природозащитниците настояват държавата да стартира най-сетне ефективното и реално прилагане на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), да се направят незабавни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който противоречи на международните договори, по които България е страна, и да се актуализират продажните цени и оценките на държавната собственост.
Скандалната сделка в Несебър нямаше да се случи, ако Агенцията по геодезия, картография и кадастър беше изпълнила своето задължение и след 1 януари 2008 г. беше картографирала всички дюни, крайморски езера, лагуни и плажове, както изисква ЗУЧК и наредбите по неговото приложение, посочват още екоактивистите.
Снимка: МЗХ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905