EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стоп на строежи върху зелени площи и детски площадки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стоп на строежи върху зелени площи и детски площадки

mail14:00 | 15.05.2011прегледи 974 коментарикоментари 0


Пакет от мерки, които да защитят зелените площи и детските площадки от застрояване представи депутатът Николай Пехливанов по време на среща с жители на София на едно „апетитно” за строители междублоково пространство в квартал „Младост”, което, въпреки нежеланието на живущите около него, скоро може да се превърне в строителна площадка.„Жилищната политика и качеството на живот са сред моите основни приоритети като депутат и бях шокиран, когато се разрових в темата и установих, че законодателно нещата изглеждат почти перфектни – закони има. От 2008-ма година действа Мораториум върху строителството в междублокови пространства. Има и два големи закона – Закон за устройство на територията и Закон за общия устройствен план на София, които моите колеги депутати са гласували, за да защитят интересите на хората. Такъв е бил планът, но действителността е друга. Защото забраненото в единия закон е позволено в другия. И решението на кой от двата да се позовава остава в ръцете и съвестта на общинската власт. И така заради отворени вратички – за някои са се оказали порти – всичко уж е уредено, но на практика гражданите и техните интереси не са защитени от закона”, описва ситуацията Николай Пехливанов.
Вратичките Те според депутата са разпоредбите на ЗУТ, който позволява частични изменения на действащите устройствени планове след реституция на земя в междублокови пространства. Термини като „планирани и нереализирани дейности” дават възможност на всеки, който преследва частни икономически интереси, да превърне горичката пред блока ви в 5, на места дори 8-етажен блок. „Този проблем е трябвало да бъде решен още през 2007-ма година, когато в Закона за общия устройствен план на София е записано, че в 6-месечен срок всички реституционни практики трябва да бъдат ревизирани от кмета и областния управител. За съжаление и до момента не съм видял документ, който свидетелства, че дейността е извършена”.
Предлаганите промени Законодателната промяна, внесена от Пехливанов, ще спре частичните изменения на плановете на кварталите с комплексно жилищно строителство. „Белите петна, които се появяват след частичните изменения, изглеждат кръпки дори на неспециалистите, защото на практика са точно такива. Това трябва да спре и на обществото да стане ясно, че частната собственост е свещена, не частният интерес.”, смята Пехливанов. За да спре унищожаването на зелената система на София, която за годините на прехода е намаляла почти наполовина, трябва не само да бъдат забранени последващите промени, но да бъде спряно и изпълнението на вече отредените за сгради, но все още незастроени зелени площи.
Промените ще бъдат внесени в парламента в понеделник (16 май 2011 г.).

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg