EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Столична община прави комунален холдинг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Столична община прави комунален холдинг

mail13:50 | 31.03.2011прегледи 2003 коментарикоментари 0


Столичната община възнамерява да преговаря с МИЕТ за придобиване на държавния дял в “ЧЕЗ Електроразпределение“, която снабдява с електроенергия София и цяла Западна България, съобщи в четвъртък председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов пред журналисти. Преговорите са част от идеята на общината да създаде холдинг за комунални услуги, който да управлява “Топлофикация София“, общинския дял в “Софийска вода“, минералните извори, а ако се постигне сделка с държавата, и за участието електроразпределителното предприятие (ЕРП). Все още обаче разговорите за влизане на общината в енергото на ЧЕС са в много начален етап, каза Иванов.

Столичният общински съвет прие бизнес плана и оздравителните мерки за подобряването на финансовото, икономическото и технологичното състояние на "Топлофикация София". Решението беше подкрепено от съветниците от ГЕРБ, СДС, НДСВ и "Атака". От БСП и ДСБ гласуваха "въздържал се". От решението на общинските съветници бяха извадени предложените от дружеството законодателни инициативи, които "Топлофикация София" предлага съвместно с Асоциацията на топлофикационните дружества. Сред тях са инкриминирането на кражбите на топлоенергия, заплащането на равни вноски на консумираното парно и топла вода през цялата година, прекъсването на топлоподаването към сгради с над 75% неплащащи абонати и други. Законодателните инициативи, които дружеството предлага, предстои да се опишат в отделен документ, който СОС ще разгледа и подкрепи отделно от бизнес плана и предложението за оздравителни мерки. Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че краткосрочните цели пред общината са оздравяването и стабилизирането на дружеството. Фандъкова подчерта, че ръководството е изпълнило ангажимента си за изплащането на 90 млн. лв. към "Булгаргаз" през януари и февруари, както и подготовката на плана за съкращаването и оптимизирането на разходите на "Топлофикация София". По време на дебатите стана известно, че се обсъжда идеята за
създаването на комунален холдинг от дружествата, обслужващи София. По думите на Георги Кадиев от БСП текущите задължения към "Булгаргаз" нарастват, а предложената в оздравителната програма загуба в края на годината надвишава тази, която е била предложена от предишното ръководство на дружеството. Валя Чилова от ГЕРБ посочи, че заложените финансови загуби от ръководството на дружеството са многократно по-малки от тези през периода 2007-2009 г.- общо 120 млн. лв. Чилова заяви, че предстои избиране на изпълнител за проучването на мерките, които дружеството трябва да предприеме за изграждането на нова мощност за изгарянето на RDF блокчета. Финансирането на това предпроектно проучване ще е със средства от фонд "Козлодуй". Председателят на СОС Андрей Иванов посочи, че очакваната загуба за миналата година ще бъде намалена под 15 млн. лв., вместо предвидените 18 млн. лв. Думите му бяха подкрепени от изпълнителния директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов. Той припомни, че "лекото" според съветниците покачване на събираемостта е стабилизиране на процеса след скандалите около дружеството през 2006 г. Цветанов очаква събираемостта да се повиши още през тази година. Общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев заяви, че до края на април ще внесе предложение за приватизацията на дружеството или концесионирането му. По време на дебатите стана известно, че в Столичния общински съвет се обсъжда вариант за промяна на нормативната база за управлението на общинските търговски дружества. В сегашната наредба се изисква при всяко разходване на средства над 10 хиляди лева да се иска разрешение от общинските съветници, но за "Топлофикация София" това създава проблем, тъй като разходите и за аварийни ремонти на дружеството са по-високи от тази сума.


Тагове: СОС,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg