EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стокообменът Германия-България е 12 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стокообменът Германия-България е 12 млрд.евро

mail10:30 | 21.09.2023прегледи 643 коментарикоментари 0


От 2009 г. Германия е неизменно търговски партньор номер едно на България и един от най-важните стратегически инвеститори, заяви главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) д-р Митко Василев на форум в София Тех парк, с който Камарата отбелязва 30 години официално представителство на германската икономика в България.

Той напомни, че страната ни има положително търговско салдо с Германия, която е най-големият пазар за български стоки и услуги. По данни от 2022 г. стокообменът между двете страни достига 12 млрд. евро, от които 6,7 млрд. евро е българският износ към Германия. Германия беше и остана стратегически инвеститор за България, посочи още Василев.

Животът на всяка организация е като човешкия - със своите етапи на развитие, на 30 години ние сме в разцвета на силите и възможностите си, изтъкна главният управител на ГБИТК и представи върховите постижения от работата на камарата досега. В организацията членуват 600 български и германски фирми.

Тим Курт - президент на ГБИТК, изтъкна по време на форума, че организацията е най-голямата двустранна камара в България. Тя предоставя платформа за обмен на знания, опит и добри практики, а мисията й е да е ориентирана и към бъдещето, като насърчава търговските отношения, икономическото сътрудничество и бизнес контактите между двете страни, каза Курт. Той заяви, че основен приоритет на камарата е да подкрепя фирмите членки и развитието на българската икономика.

Нашата обща цел е да развиваме България като модерно и перспективно място за работа, живот и бизнес в Югоизточна Европа, заяви президентът на ГБИТК. Успешният модел на нашата камара се състои в това, че преодоляваме предизвикателствата заедно – двустранно, в ЕС, в НАТО и надяваме се най-скоро и в общото Шенгенско пространство, каза още Курт.

Софи Гайзел - член на ръководството на Германската индустриално-търговска камара и управител на DIHK Service GmbH, разказа за историята на създаването на Камарата, която започва по думите й от в един малък офис в посолство на Германия и с Митко Василев.

Началото беше скромно, но това стана през време, когато България преминаваше през бурно ново начало, допълни Гайзел и посочи, че в този период не е било лесно да се създаде представителство на германската икономика у нас, но пък са положени основите, върху които да стъпят на двустранните отношения.

Гайзел каза, че фирмите са изправени пред непознати досега предизвикателства, свързани с бързата декарбонизация и създаването на основи на бъдещите икономики, което предопределя необходимостта компании занапред да работят повече една с друга, за да се справят заедно с проблемите.

Щефан Рьокен - заместник-посланик на Германия, който е бил дипломат в България до 2022 г. и отговарял за икономическите отношения между двете страни, отбеляза напредъка на страната ни за този период. Преди 20 години положението в България беше доста по-различно, фирмите в камара бяха предимно търговски и консултантски, но големите работодатели бяха малко, спомни си Рьокен и допълни, че днес се вижда колко голяма е промяната. По думите му тя е свързано не само с германската икономика, но най-вече с българската, за което имат принос камара, нейните фирми членки и техните български партньори.

Заради агресорската война на Русия в Украйна изпаднахме в ситуация, в която политиката, бизнесът и камарите трябва още повече да се сплотят, защото ни предстоят още множество предизвикателства, каза Рьокен

Той изтъкна, че членството на България в ЕС и НАТО внасят сигурност, в това число и на пазара, както и за бизнеса.

Рьокен отбеляза като най-важното събитие за страната ни в периода 1998 – 2002 е премахването на визите за България. Този процес, който започна тогава, ще бъде завършен с присъединяването на България и Румъния към Шенген. В днешните времена на геополитически предизвикателства и предизвикателства, свързани със сигурността, Шенгенското пространство е много важно и от страна на Федералното правителство на Германия ще направим всичко, което ни е по силите ни, за да ви подкрепим, заяви Рьокен

Николай Павлов - заместник-министър на икономиката и индустрията, подчерта, че Германия е най-големият стратегически партньор на България, а положителното развитие на двустранните отношение е приоритет за страната ни. Той съобщи, че положителната тенденция в стокообмена между двете държави се запазва и за първите пет месеца на тази година, като той надхвърля 5 млрд. евро. Павлов напомни, че през последните години са реализирани сериозни инвестиционни проекти на германските компании, което допринася за създаването на нови работни места и повишаването на конкурентоспособността на производството. Един от приоритетите на българското правителство е възстановяването на доверието към страната ни като надежден икономически партньор и перспективна локация за инвестиции и правене на бизнес, каза още заместник-министърът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038