EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стойнев се обяснява за "Уестингхаус"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стойнев се обяснява за "Уестингхаус"

mail10:10 | 08.08.2014прегледи 1040 коментарикоментари 0


Проектът "Уестингхаус" трябва да има политическо съгласие, защото изборът на тази технология е направен от правителството на ГЕРБ.

Ние продължихме работа по този проект, има 3 решения на МС, премиерът е запознат, "Уестингхаус" се срещаха с Плевнелиев, с ГЕРБ, с РБ, със Станишев.

Това заяви пред бТВ енергийният министър в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев. Той допълни, че, когато се прави такава голяма инвестиция в България, е нормално всички политически сили да знаят за проекта и затова именно е имало срещи с лидери. "Борисов спря проекта "Белене", какви са причините никой не разбра. Ние не сме подписали с "Уестингхаус" договор за строителство, а договор за акционерно споразумение за създаване на съвместна компания и е подписан от директора на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, не от мен или Орешарски. Никакви разходи няма да се правят. Това е безплатен билет, който имаме за да започнем разговори с банките-кредиторки. Ако финансовият модел не ни устройва, всичко приключва. Ако кабинетът смята, че не е нужен такъв проект, всичко приключва. Ако смятат, че България трябва да се развива, започваме да работим по финансов модел", подчерта Стойнев.

Ние нямаме и договор за проектиране, нямаме договор за оборудване, за строителство, абсолютно нищо, това е само една първа стъпка. За цената всичко зависи от финансовия модел, а ние този модел още го нямаме. Има 3 публични решения на МС и там е записано, че дори до края на май трябва да подпишем акционерното споразумение, каза Стойнев.

За "Южен поток" той посочи, че България трябва да е пасивна по този проект. Ние трябва да се защитаваме, защото основните обвинения не са, че нарушаваме 3-ти енергиен пакет, а първото обвинение е за споразумение, подписано от Станишев, друго обвинение е защо Борисов е правил търгове, а не е ползвал процедури по ЗОП. Имам чувството, че този проект става заложник на един геополитически конфликт, подчерта Стойнев. Когато имаме арбитраж, когато правителството на ГЕРБ зарови едни 3 млрд. лева, ние отново трябва да имаме модел, отново да се търсят инвеститори, за една година не може да се направи абсолютно всичко, каза Стойнев.

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи по телефона в разговора и каза, че "от 2006 г. неговата партия (бел.ред. на Стойнев партията) и Станишев са подписали договора за Белене, правихме референдум, харчихме пари, за година и 2 месеца само трябваше да влязат в парламента, както имаше първа точка внесена от Атака да възобновят строителството и приключваха всички арбитражи".

"Уестингхаус" идваха при нас, но разговорите с тях бяха следните: интересува ни колко ще струва този проект, те казаха нямаме цена. Второ, питахме ги къде можем да видим реакторите, казаха, че са прототип. А най-голямата лъже е, че са инвеститори, те са продавачи, търговци. Инвеститор е този, който идва, инвестира си парите и след това строи. Фактът, че отново както за Белене лъжете, че не сте знаели, кой ви кара да подписвате нещо като нямате нито финансова, нито каквато и да е обосновка, запита Борисов, обръщайки се към Стойнев.

Стойнев от своя страна запита Борисов кой ги накара да спрат проекта "Белене". Борисов му отговори, че са имали същата хипотеза като с "Уестингхаус" - нямахме пари. "Вие бяхте подписали същото споразумение, само че между НЕК и руска компания. Затова на "Уестингхаус" им казах: не бързайте нищо да подписвате докато не се разбере колко ще струва. Лъжа е, че това нищо не ни струва. В момента "Уестингхаус" ще изтеглят 42 млн. долара за проекта. Над 30 млн. долара ще ни струва това упражнение, ако не се случи проектът", подчерта Борисов.

Стойнев пък заяви, че това споразумение трябва да е потвърдено от следващото правителство. "За разлика от Белене, тук трябва да го има финансовият модел, преди да се изхарчи и един лев, затова се прави акционерно споразумение, за да се знае после каква ще е цената на тока, лихви, всичко. Ако не ги знаем тез неща, всичко приключва, категоричен е Стойнев.

Борисов попита: "след като Стойнев казва, че те не знаят тези параметри, защо подписвате споразумение, защо първо не ги изяснихте. Ако заложиш 5 и 6 реактор, в момента няма банка включително и българска, която да не извади 5 млрд. да ти даде, това е най-сигурната реакция". Стойнев подчерта, че не може да отидеш при банка и да кажеш, че имаш хипотетичен проект.

"Явно Борисов смята, че трябва да рискуваме 5 и 6 реактор на "Козлодуй". Няма кой да ни осигури 5 млрд. - затова са създадени банките по света. АЕЦ "Белене" вие го загробихте и българският народ трябва да плаща вашите грешки, обърна се Стойнев към Борисов.

Ако ние искаме да минава живота ни със смяна на плочки и водопроводи и да останем държава на нискоквалифицирани кадри, нека да не правим нищо. Всичко зависи дали ние искаме да се развиваме, това ще са хиляди работни места, каза още Стойнев. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg