EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стимули за гласувалите на избори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стимули за гласувалите на избори

mail11:20 | 20.04.2016прегледи 615 коментарикоментари 0


Избирателите, които са гласували, могат да получават стимули, решиха депутатите от правната комисия. На извънредно заседание те обсъждат промени в Изборния кодекс. Какви да са тези стимули ще определя правителството. Отпадна първоначалната идея гласувалите да участват в томбола с парични и предметни награди. Депутатите решиха тези, които не са гласували без уважителни причини, да се заличават от избирателните списъци за следващите избори.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов предлагаше държавата да задели 1 млн. лева, с които могат да се раздадат много автомобили или да се дадат определени парични суми.
Идеята обаче не срещна голяма подкрепа. Днес Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви, че подобна томбола е "хазарт" и не вижда защо трябва да се прилагат. Така ПФ и ГЕРБ се отказаха.
Депутатите решиха  още тези, които не са гласували без уважителни причини, да се заличават от избирателните списъци за следващите избори.
Ако решат да гласуват на следващи избори, те ще трябва да подадат нотариално заверено пълномощно до 30 дни преди изборите. Ако пропуснат този срок, те ще могат да гласуват, ако подадат молба до кмета на общината, района или кметството.
Митхат Метин от ДПС подчерта, че дерегистрацията няма да има положителен ефект и ще доведе до трайно намаляване на хората в избирателните списъци. Той подчерта, че нотариалната заверка на пълномощното допълнително ще затрудни връщането на негласувалите в изборния процес, цитира го OffNews.
Ако избирателят може да докаже, че има уважителна причина да не гласува, той няма да бъде заличаван от списъците. За такава причина ще се приема болест, учебна или служебна заетост, "инцидентно отсъствие от страната", както и "други непредвидени обстоятелства".
Другото новоприето в Изборния кодекс е, че в бюлетината ще има и квадрат с обозначение "Не подкрепям никого". От ГЕРБ мотивираха предложението си, че след като вече гласуването ще бъде задължително, трябва да се даде възможност на избирателите, които не подкрепят никоя партия или коалиция, да могат да упражняват правото си на вот.
Гласът на тези избиратели няма да бъде отчитан като действителен, за да няма незаети мандати, но няма и да е недействителен, каквито са празните или изрисуваните бюлетини. Целта е да види реално колко е недействителният вот.
Да бъде създаден самостоятелен избирателен район за чужбина, от който да могат да бъдат избирани до 4 депутати, реши още правната комисия. ЦИК ще определя броя мандати.
Отхвърлено беше искането на Реформаторския блок за провеждане на вота зад граница да се образуват три многомандатни изборни района.
Не бе приета и идеята на левицата за три - Европейски съюз, държавите от Европейската икономическа зона, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Македония; Северна, Южна Америка, Австралия и Япония; и останалата част от Европа, Азия и Африка.
ДПС категорично не подкрепи създаването на изборни райони извън страната.
Комисията прие и да не се оповестяват резултати от социологически проучвания по време на предизборна кампания, която пък се намалява от 30 на 21 дни.
Депутатите решиха още изборният ден да започва в 7.00, а не в 6.00 часа, както досега, и да приключва в 20, вместо в 19.00 ч. Така реално последният срок да бъде подаден вот ще е 21 часа, защото който не е успял до 20 часа, ще има още един час да го направи.
Предстои окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс в пленарна зала до края на месеца./dir.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg