EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стачки и протести на текстилни фабрики в Бангладеш

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стачки и протести на текстилни фабрики в Бангладеш

mail12:07 | 14.11.2023прегледи 1038 коментарикоментари 0


150 текстилни фабрики в Бангладеш преустановиха работа за неустановен период от време. Това се случва в момент, в който отрасълът е разтърсен от искания за увеличение на заплатите, довели до протести, сблъсъци и погроми в някои предприятия, предаде Франс прес.

От миналия месец Бангладеш е обхванат от протести, преразстнали в насилие, на работници от текстилната индустрия, които искат увеличение на заплатите. Най-малко трима работници загинаха по време на насилието, в което се изродиха протестите, а над 70 фабрики бяха изпотрошени от протестиращите, според данни на полицията. Днес почина и тежко ранен в насилието работник, с което жертвите станаха четири.

Комисия от текстилния сектор, формулираща предложенията за минимална заплата, в отрасъла, предложи по-рано през седмицата увеличение на базовата месечна заплата с 56,25% за 4-те милиона текстилни работници. Така заплатата щеше да стане 12 500 бангладешки така (104 евро). Предложението бе определено като смешно и беше отхвърлено от синдикатите веднага.

В четвъртък около 15 000 работници влязоха в сблъсъци с полицията на магистрала и изпотрошиха няколко текстилни фабрики. Полицията подаде оплаквания срещу 11 000 души, които не идентифицира пред медиите.

Вчера 150 текстилни фабрики преустановиха работа в големите промишлени градове Ашулия и Газипур, северно от столицата Дака. Това стана на фона на опасения от нови стачки и протести на работниците в отрасъла. Работодателите смятат стачните действия на работниците за незаконни и  се позоваха на член от конституцията, позволяващ им, според тях, да преустановят работата на фабриките си. 

Протестите в текстилния отрасъл са голямо предизвикателство за управлението на премиерката на Бангладеш  Шейх Хасина  Вазед, която ръководи страната с желязна хватка от 2009 г. През януари тя ще се бори за преизбиране.

3500-те текстилни фабрики на Бангладеш представляват около 85% от 55-те милиарда долара годишен износ на страната и доставят продукция за много прочути световни марки, като Zara или H&M. Но условията на труд, при които работят голяма част от 4-те милиона заети в отрасъла, повечето от които са жени, са катастрофални, отбелязва Франс прес./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg