EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стачката на БДЖ започна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стачката на БДЖ започна

mail10:10 | 24.11.2011прегледи 470 коментарикоментари 0


В 8.00 ч. влаковете спряха в знак на протест срещу планираните реформи в държавните железници. Намеренията на синдикатите са националната ефективна стачка да блокира движението всеки ден до 16 часа до постигане на споразумение и подписване на колективен трудов договор. Ръководството на БДЖ възнамерява да съкрати 2000 служители, да закрие 150 влака и да повиши цените на билетите. Изпълнителният директор на Холдинг БДЖ Йордан Недев нямаше информация рано сутринта колко железничари са се включили в започналия протест. Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев заяви пред журналисти на Централна гара в София, че стачкуващите служители няма да бъдат уволнени.
Информационните агенции съобщават за ситуацията в София, Перник и Пловдив. Спрени са влаковете на Централна гара София. Влакът, който трябваше да потегли в 8.05 ч. за София от Перник, не тръгна. Идващата от Кулата композиция бе спряна по решение на началника на влака. Няма да тръгне и следващият влак за София в 8.26 ч., заявяват събралите се стачкуващи на гарата в Перник. Пътниците са информирани за спрените влакове и продажбата на билети практически е спряна, въпреки че на гишетата продавачките стоят на местата си. Малцина недоволни пътници, закупили абонаментни карти, недоволстваха от спирането на влаковете. На гара Пловдив е блокиран международния влак от Истанбул през София за Белград и той ще остане на перона до 16 часа, същата участ очаква и т. нар. влак Диана Експрес. Пътниците ще трябва да решат как да се придвижат нататък. Има спрени влакове и в Горна Оряховица, Плевен и Русе.
След вчерашната среща при премиера Бойко Борисов, на която позициите между управляващите и синдикатите не бяха сближени, за днес е насрочена тристранна среща между синдикати, работодатели и правителство, която ще бъде председателствана отново от Борисов. Очаква се да бъдат обсъдени конкретно как трябва да продължат реформите във всички сфери. Преговорите за бъдещето на железниците продължават и в Министерството на транспорта между ръководствата и представители на двата синдиката и министрите Тотю Младенов и Ивайло Московски.
 


Тагове: БДЖ, стачка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg